"Любов, захар и магия: Щипка пакости" - истинска магия за истински неприятности


Жанр:
 Детски

Издателство: Лютиче

Оригинално заглавие: A Dash of Trouble #1

Преводач:Преслава Колева 

Година: 2021

Адаптация на корица: Кремена Петрова, мека

Страници: 320

Обичам детски книги. В тях има нещо наистина уникално, специална притегателна сила, която те кара да ги четеш, независимо на каква възраст си. Точно и поради тази причина реших да си взема новата книга на издателство "Лютиче" - "Любов, захар и магия: Шипка пакости" на Ана Мериано. 

Лио е малко момиче, което е навършило 11 години и твърдо е решило да не изостава от по-големите си сестри. Тя е част от голямо семейство, в което любовта към готвенето е наследствена, а работата в семейната пекарна удоволствие. Въпреки че е последното от 5 деца, тя иска да помага на родителите си в тяхната пекарна "Любов и захар" в Роуз Хил, Тексас.

Никой повод не е по-важен за пекарната от годишния фестивал и Лио иска да бъде част от приготовленията в пекарната. Фестивалът за Деня на мъртвите е празник за Лио и нейното семейство. Работата е много, има вкусни печива и много забава. Но за поредна година майка `и не иска помощ. Лио се промъква тайно и открива семейната тайна - семейството и се състои от brujas- вещици, които са невероятно силни и владеят специална магия. Те си имат собствена книга със заклинания и всяка една вещица се посвещава, когато навършва 15.

Лио твърдо е решена да използва магията, която тя самата има, без дори да се е обучила. Тя не иска да чака още 4 години, за да може да практикува. А и на кого може да навреди малко магия в сладките? Летящи бисквитени прасенца, специален хляб на мъртвите... Лио няма търпение да изпробва силите си. Още повече и да разбере каква специална дарба притежава тя самата.

Когато обаче става проблем при едното от заклинанията, Лио осъзнава, че ще има нужда от много повече от семейството си, отколкото от магията. Нещата се объркват все повече и повече, а проблемите се трупат един след друг. Лио трябва да се изправи пред отговорността сама да се оправи с всичко. Е, естествено с помощ от семейството си... и от отвъдното.

Книгата е прекрасна и я препоръчвам на всички, независимо на каква възраст са. Щурите приключения на Лио и нейното семейство така увличат читателя, че той не усеща кога минава времето. :)

Коментари