"Истории за лека нощ за момичета бунтарки"- успелите жени в историята

Жанр: Детски, енциклопедии

Издателство: Хермес

Оригинално заглавие: 
Good Night Stories for Rebel Girls

Преводач: Диляна Георгиева

Корица: Пембърли Понд,твърда

Година: 9 ноември 
2017г.

Страници: 224



Има ли жени, които са записали имената си в историята? На какво са способни жените, за да се преборят за правата си в един свят, в който има неравнопоставеност между мъжете и жените? На тези въпроси отговор дава книгата "Истории за лека нощ за момичета бунтарки".

Още от древни временна е имало представителки на женския пол, които са се борили и са се доказвали както като добри и забележителни учени, така и като напористи и успяващи владетели, които са ръководили много по- добре от мъжете. В това прекрасно издание за представени сто невероятни жени, които са оставили своя отпечатък в историята ни. Много от тях не знаят кои са или дори не са чували техните имена. За това изданието е подходящо както за възрастни, така и за малки момичета, които трябва да знаят, че независимо колко труден е пътят им към успеха и сбъдването на мечтите, никога не трябва да се отказват.

В книгата са събрани и разказани накратко историите на известни жени, които са управлявали: Хатшепсут, Клеопатра, Екатерина Велика и Елизабет I. На такива, които са се ръководили от чувството си за дълг както към себе си, така и към родината си. Представени са историите на жени, които са се противопоставяли на диктатори и са се борили както за своята свобода, така и за свободата на народа. Читателят се запознава и с брилятни математички и учени, чиито имена стоят забравени някъде между страниците на книгите.

Едни от най- успелите писателки като Астрид Линдгрен и Вирджиния Улф са представени със своите истории и читателят може да погледне на тях не просто като успели жени, а като писателки, които са имали своите трудности по пътя нагоре. Две от най- известните журналистки се оказват изправени също пред много трудности, докато успеят да се изкачат по пътя си към върха на тяхната журналистическа кариера.

Кой знае, че благодарение на жена мисията на "Аполо 11" е била изпълнена успешно? Или че една от най- великите лекоалетки на Америка не е можела да ходи като дете? Тази книга успява да разкаже тези истории по един увлекателен и разбираем начин за всяко едно дете. Не натоварва читателя, а напротив- разпалва интересът му към историите на тези велики жени още повече.

Специално внимание може да се отдели и на присъствието на две жени, които са се подвизавали като пирати. Те са били смели и силни и не са се страхували да се борят за своя живот. Както казва едната от тях: "Не можех да обичам мъж, който ме командва,така както не можех да обичам такъв, който се оставя аз да го командвам". Всяка една от тези сто жени се е борила или продължава да се бори за своето място на света и за това да се докаже, че жените могат да извършват дейности напълно равнопоставени на мъжете.

Книгата е прекрасно четиво за всички, които искат да направят красив подарък на момиченце или на самите себе си, защото никога не трябва да се забравя, че зад всеки успял мъж, стои по една жена. А зад всяка успяла жена е самата тя.

Коментари