"Скълдъгъри Плезънт: Безликите"- без паника,боговете се завръщат

Жанр: Фентъзи
Издателство: Студио Арт Лайн
Оригинално заглавие: Skulduggery Pleasant The Faceless Ones
Преводач: Емануил Томов
Корица: Галина Василева, мека
Година: 2011 г.
Страници: 304 


Самото заглавие на третата книга от магичната поредица за Скълдъгъри Плезънт подсказва и за какво иде реч. "Безликите" отново проследява приключенията на всеизвестния детектив-скелет Скълдъгъри Плезънт и неговата партньорка Валкирия Каин. Малко, по-малко историята се заплита и става все по-интересна. Уместно е да се предположи, че злите богове, чиято поява беше осуетяване вече два пъти, най-после ще се появят.

Макар и в края на втората книга "Скълдъгъри Плезънт: Да си играеш с огъня" прочутият детектив да беше уволнен от магьосническата си работа, след като набеди един от водачите, че е предател, това не пречи на Скълдъгъри да започне ново усърдно разследване. Страховитата Диаблерия се завръща, за да се опита да върне Безликите в човешки свят и те да окъпят улиците в кръв. А главните герои отново се впускат в спасяването на света с последния останал телепортатор, който е по-досаден и от конска муха.

"-Магията прави ли те автоматично страшно досаден, или просто са ми се паднали двама такива?" 


Валкирия все повече се впуска в своите магьоснически разследвания и приключения и прехвърля голяма част от живота си на своето отражение. Осъзнава какво изпуска, когато пропуска първата си целувка. От друга страна това е знак за поне малкото очовечаване на отражението на героинята, което със сигурност ще има своите последици в някоя от по-нататъшните книги.

НО БЕЗ ПАНИКА.ТЕ ИДВАТ. Порталът бива отворен и част от безликите преминава в човешкия свят. Малък отряд от добрите се изправя пред тях и почти ги побеждава, когато трябва да понесе най-тежката загуба. И не е сигурно дали  грешките и последиците могат да бъдат поправени.

Дерек Ланди въвлича читателя все по-надълбоко в живота на Валкирия и Скълдъгъри и все повече тайни биват заплетени. Може би има по-голямо зло от Безликите. Просто то спи някъде дълбоко и чака да бъде събудено.

"- Детективе, хрумвало ли ви е, че насилието е решението на нецивилизованите хора? 
Скълдъгъри се обърна назад.
- Аз съм изтънчен, чаровен, съобразителен и имам перфектен вкус за дрехи. Никога не съм казвал, че съм цивилизован." 



Коментари