Разберете тайната история на българската митология от „Приказка за Долната земя”

Жанр: Дeтски, фентъзи, приключенски

Издателство: Сиела

Година: 2020

Корица: Мира Мирославова, мека

Страници: 406

 Със сигурност всички знаем и си спомняме историите, които нашите баби и майки ни разказват за страховитата баба Яга, за необикновените таласъми, за приключенията на смели момци, които побеждават лошият змей и спасява девойката. Студио „Змей”, авторката Ирена Първанова и илюстраторката Мира Мирославова ни предлагат лудо приключение в света на българската митология с новата си книга „Приказка за долната земя”. Книгата излиза под логото и редакцията на издателство „Сиела”.
            Главният герой Александър е 13-годишно момче, обичащо видеоигри, мечтаещо да прекара дългоочакваната лятна ваканция на дивана, сам, без досадните си по-големи братя и родители. Въпреки това, родителите му решават да го изпратят за лятната ваканция при мистериозната баба Светла в село Вратня.
            Още по пътя към селото, Александър разбира за мистериозните случки във Вратня. Когато обаче вижда мъничкото селце, сгушено между планините, се влюбва в него. Остава изненадан и от баба Светла, която той не помни. Като всяка една баба, а всички знаем бабите какви са, тя се грижи за него, храни го, двамата си говорят и създават много здрава връзка по между си. Александър се запознава и с двете близначки Яна и Ана, които се различават единствено по цвета на косата.
            Въпреки любимата баба и новите приятелки, Алекс сънува странни сънища, забелязва как улиците в селото магически се местят, будката за банички постоянно изчезва, а местната гостилница на Лисава изглежда подозрително. За капак на всичко, местните деца носят странни шапки, улиците се местят постоянно, а часовникът в центъра на селцето няма стрелки.
            Постепенно Алекс, Ана и Яна поемат на невероятно приключение, което ги отвежда до приказката за Долната земя и нейните обитатели. Те се срещат с таласъми, дъщерята и внучката на баба Яга, която между другото е на меден месец в Дубай, за да достигнат до разковничето за трите сестри-звезди, които не са се виждали от векове. А единствената цел на Алекс и момичетата е да открият вратата към Долната земя и да я заключат, за да спасят Горната земя и своите близки от зловещия Мрак, който иска да господства над Вселената.
            Книгата е невероятно приключение, както за малки, така и за големи, а илюстрациите, които придружават текста само успяват да развинтят въображението на читателя още повече.
            Потопете се в приключението на „Приказка за Долната земя”, за да се запознаете с баба Светла, Алекс и невероятните обитатели на село Вратня. Тяхното приключение ще се превърне във ваше и няма да останете безучастни към техните проблеми, забавления и незабравими истории.

Коментари