"Ангел с часовников механизъм"-Pulvis et umbra sumus

Жанр: Ърбан фентъзи

Издателство: Ибис

Оригинално заглавие: The Infernal Devices: Clowork Angel #1

Преводач: Александър Драганов

Корица:, мека

Година: 2011


Страници:396


НОВА ЗАВЛАДЯВАЩА ИСТОРИЯ ЗА ЛОВЦИТЕ
НА СЕНКИ, НО НЕ В СЪВРЕМЕНЕН НЮ ЙОРК,
А В ПОТАЙНИЯ СВЯТ НА ВИКТОРИАНСКА АНГЛИЯ

Магията е опасна.... но любовта може да бъде още по-опасна.


Шестнайсетгодишната Тереза Грей пристига от слънчев Ню Йорк в дъждовния, мрачен Лондон, за да види своя брат Нат, но вместо това попада в плен на Сестрите на мрака и се озовава в свят на тъмна магия и смъртоносни интриги. Над нея се надига зловещата сянка на загадъчен мъж, наричан Магистъра, а тя е неговият ключ към световно господство. Единствената й надежда за спасение е в Ловците на сенки - смъртоносните воини, закрилящи човечеството от силите на мрака. Те обаче също крият свои тайни, а срещу тях се надига армия, която не идва нито от Рая, нито от Ада...


Тази книга беше отлагана от моята скромна персона.. Три години, вече не съм напълно сигурна дори защо точно я отлагах. Най-добрата ми приятелка ми я беше подарила, след като аз самата ѝ я бях препоръчала и тя не я беше харесала / случайност?/ Та така, да преминем към моята нова любима, любима поредица, която успях да открия по чиста случайност. 

Мистериозно, увлекателно и напълно магично "Ангел с часовников механизъм" пренася читателят в Англия през далечната 1878 година. Книгата започва по напълно нормален начин. Младата Тереза Грей получава писмо от брат си Нейт, който я вика при себе си от Америка в Англия след смъртта на тяхната обична леля. До тук всичко се развива прекрасно. След пристигането на Теса на пристанището обаче, се случват купища приключения, които я отвеждат право при ловците на сенки, с които тя бива свързана завинаги. 

Без да издавам повече от действието в прекрасните почти четиристотин страници, за първи път ще си позволя да кажа, че не останат безпристрастна към почти всички герои. За разлика от "Реликвите на смъртните", където Клеъри не ми спечели сърцето, поне не и в първата книга, тук Теса успя да ми привлече вниманието още преди да стигна стотната страница. 

Няма как да не обикнеш Теса. В първата глава може и да подразни читателя, че е толкова наивна, но впоследствие образът ѝ се развива много повече, отколкото може да бъде очаквано. Теса е красивата викторианска девойка, която успява да те привлече със своята страст към книгите, грижовността си и своята срамежливост. И въпреки това, тя притежава необяснимо силния характер на една жена, която вярва в невинността на брат си и иска да го спаси. Накрая разбира, че не винаги всичко, в което имаш вяра е реално. Тя знае как да отстоява своите позиции и на места ще я харесате толкова много, че ще се ентусиазирате заедно с нея за всяко нейно приключение.

А сега ще се разгледаме и онези герой, които заемат огромна част от книгата и няма как човек да не ги обикне и благодарение на тях, тази книга спечелва сърцето ви.

Джем Карстерс няма как да не бъде заобичан. Той е мил, добър, внимателен, възпитан и служи като буфер за всички щуротии и лудории, които решава да направи Уил. Джем е този, който е спокоен, първо премисля нещата и така решава да действа. Той е човекът, който е готов да помогне на всички с всичко. Макар и криейки своята тъмна тайна, той е истински джентълмен от Викторианска Англия. 

Джесамин- тя е ловка, дръзка, красива и опасна, точно като самото си име. Няма как да не бъде харесана от читателя, въпреки че на моменти може да го подразни с префърцуненото си поведение и кокетност. Тя е единственият ловец на сенки, който не иска да бъде такъв, а обикновено момиче. Караниците ѝ с Уил са чести и обикновено предизвикват повече смях, отколкото липса на интерес. 

Шарлот и Хенри- Шарлот е тази, която ръководи Института в Лондон, въпреки че с това трябва да се занимава Хенри. Шарлот е стратег, който винаги се опитва да помогне на всички и да измисли така нещата, че нещата да минат гладко и да няма пострадали. Е.. Не винаги всичко се случва така, както тя го е планирала. Силна жена, която отстоява позициите си. Хенри от другата страна е изобретателят. Този, който винаги измисля нови оръжия, нови изобретения, които рядко успяват да проработят и повечето от нещата му не вървят както трябва. Въпреки това двамата с Шарлот са сладка двойка, която доста често те кара да се смееш с глад на някой техен разговор или действие. 

Софи и Томас- те са прислужници в Института. Верни на своите господари, те двамата остават лоялни до самия край. И, за да не развалям удоволствието ще кажа, че образът на Софи се развива доста повече в останалите две книги от поредицата.

Нейт и Гейбриъл- За Нейт няма да издавам нищо, но ще каже, че ще получите жесток удар под кръста от неговата скромна персона, спрямо постъпките му към Теса. Аз не можах да преглътна тази рязка промяна в образа му и дори сега /седмица, след като приключих книгата, не мога да повярвам/. Относно Гейбриъл- амииииии... Добре, не е чак толкова лош. Имам добро усещането за това момче, още повече, че е Лайтууд. / а имаме доказателство от Реликвите, че те са готини хора/.

Г-н Мортмейн, де Куинси и Камила- И трите образа са интересни. Мога да кажа, че дори Камила успя да ме спечели за момент с държанието си и кратка история, която се разбра за нея. Мортмейн също като Нейт, ми поднесе една изненада, която не бях очаквала. А Де Куинси.. Поредната кукла на конци, която се има за велика. 

И естествено, няма как да остана безпристрастна към единственият и последен мой любим, любим герой: Уилям Херондейл.

Уил  се появява типично за любимия секси герой на всяка една тийнейджърка /нищо, че аз вече не съм такава/ с гръм и трясък. Влитайки в стаята на Теса и успява да си изпроси замерване с един предмет. Този герой няма как да не влезе под кожата на който и да е, защото.. Господи, може да се смееш и да плачеш едновременно с него. Тъмна коса, сини очи, силен, секси и естествено, за да бъде пълен купон има мистерия около него, която те първа ще се разплита в останалите две книги. Тези, които познават Магнус от "Реликвите на смъртните" / Даааа, дааа Магнус/ ще прочетат едно много вярно негово изказване за Уил: "Погледни го. Лицето на тъмен ангел и очи като на нощното небе в ада". Някоя девойка, чието сърце не е подскочило при споменаването на Уил? Някоя? Ами, то как да има при това държание, описание и негови реплики.. И за доказателство една моя любима негова фраза: "Красотата повяхва, ала готвенето- не!" 

Иииии,моля за барабани: МАГНУС БЕЙН! Това е магьосникът,който няма как да не обикнеш, да не се влюбиш в него и да не боготвориш. С шантав ум, дрехи и държание. Това е магьосникът, който всеки може да поиска да има в истинския свят за по...Една маргарита. И купища партита. 

Касандра Клеър успя да спечели сърцето ми с първата книга. С втората в момента го чупи, защото.. Няма на къде да минем без невъзможната любов. Така че, тичайте в първата книжарница и си купете книгата. Никога, никога няма да съжалявате, че сте се пристрастили толкова много и сте обикнали тези герои.

Коментари