" Крайно нелогично поведение"- логично на нелогичното

Жанр: тийнейджърски

Издателство: Orange books

Оригинално заглавие: Higly Illogical Behavior

Преводач: Илияна Бенова- Бени

Корица: Християна Димитрова, мека

Година: 2017


Страници:256

16-годишният Соломън е агорафоб. Не е напускал дома си от три години, но за него това е в реда на нещата. У дома той командва цяло кралство, макар кралството му да е с доста тесни граници.

Амбициозната Лиса отчаяно иска да бъде приета във втория най-добър университет, който предлага програма по психология (все пак е реалист). Но дали само амбицията е достатъчна?

Книгата пристигна в книжарницата и аз не останах впечатлена от нея, поне не и първоначално. Просто търсех нещо ново и различно, с цел да се отърся от фентъзи и любовните романи, на които бях наблягала преди сесията. Исках и търсех нещо различно, нещо, което не бях чела до сега. "Крайно нелогично поведение" ми предложи точно това: уникалност и пълно различие в сравнение с повечето романи, които бях чела до сега. 

Всеки, който ме познава, знае огромната ми страст към тийнейджърските романи, които все повече и повече нашумяват в българските среди. Е, това четиво принадлежи точно към този вид и успява да те погълне и пренесе в един напълно различен свят, който не си подозирал, че съществува. 

Не знаех какво да очаквам, за това  се отнесох доста скептично спрямо книгата. С всяка една страница обаче, се озовах в един напълно непознат свят. Свят, който е ограничен единствено до вратите на някоя къща, а главният герой стои и гледа света през прозореца на дома си. И не изпитва нуждата да излезе навън. Единствено мисълта за това му докарва паническа атака. 

Агорафобията е вид тревожно разстройство /фобия, страх/ от преминаване през огромни открити пространства. Доста често тя бива придружавана от панически атаки. Главният герой на книгата страда от това разстройство.Той се чувства добре в собствения си дом, гледайки телевизия, пишейки си домашните онлайн и играейки карти. Докато не се появява амбициозната Лиса, която е взела твърдото решение да промени живота му.. И да го изведе от дома му. 

Книгата може и да изглежда детска първоначално, но всъщност засяга въпроси от ежедневието на всеки един от нас, независимо на каква възраст е. Готови ли сме да се борим за някаква промяна? Можем ли да приемем човек, ако той бива различен от нас? Можем ли да използваме някой друг единствено за наша полза и какви могат да бъдат последствията от това? Можем ли да простим грешката на приятел и отново да бъдем с него? Можем ли да преглътнем невъзможната любов, за която дори не сме подозирали, че може да съществува? 

"Крайно нелогично поведение" е произведение, което успява да докосне читателя по един особен начин, най-вече емоционално. Кара го да се запита за много от нещата, които го заобикалят. Най-вече дали е способен да протегне ръка на приятел, без да го използва за своя собствена изгода и да не помисли за последствията. 

Коментари