"Ако останеш"-любовта никога не умира

Жанр: Любовен, чиклит

Издателство: Orange books

Оригинално заглавие: If you stay

Преводач: Гергана Йоханова

Корица: Силвия Иванова, мека

Година: 2015

Страници: 251



Клише. Лятото доста често кара голяма част от представителките на нежния пол да се обърнат към по- леко и не толкова ангажиращо четиво. Нещо сладко романтично, сладко любовно, от което на моменти може да ти прилошее от сладост и да хванеш диабет. Това беше и моята цел, когато зачетох " Ако останеш" на Кортни Коул. Да се разтоваря с леко, любовно книжле. Оказа се, че никак не е леко. Особено, защото историята на главния герой ми е до болка позната.

Колко красиво пречупен може да бъде даден човек? И колко тежки може да са призраците от миналото? Пакс Тейт избягва тези отговори години наред. Неговото спасение от тъмното му минало са най- лесните неща: жени и наркотици. В добавка се включва и пълна бутилка с уиски. Той не вярва, че може да бъде обичан. Не вярва и че животът му е наред. Не помни как е загубил майка си, а баща му е прекалено отдалечен от него, за да получава каквато и да е подкрепа. Криейки се зад множеството наркотици и краткотрайни сексуални отношения с различни жени, той бяга от проблемите. Потапя се в дебрите на забвението и не иска да се бори. Знае, че е задник и му харесва. Не смята и да се променя. Приема, че наркотиците и жените ще заличат празнината. До една съдбоносна вечер. И свръхдоза, която едва не го убива.

Мила Хил е неговата пълна противоположност. Художник, творческа личност, тя носи със себе си всеки един цвят на дъгата. И така една вечер открива Пакс, който едва не умира. Спасява го. От тук започва тяхното приключение в любовта. Началото бива дадено от поредната глупава постъпка на главния герой. Така, среща след среща, двамата откриват, че за да събереш парченцата от някого, е нужно просто да вярваш, че той може да обича. Защото ти самият го обичаш повече от всичко на земята.

Мила вярва, че Пакс може да се промени. За това и започва борбата с кошмарите му. Обятията и любовта ѝ се оказват най- силното оръжия срещу миналото, което той е затворил дълбоко в себе си. От което бяга чрез наркотиците и краткотрайните връзки. Въпреки това любовта му към Мила го променя. До един момент, в който не се разбира какво се е случило с майка му и това отново не преобръща живота му.

И Пакс отново се заема да се докаже пред любимата си. Да се докаже, че е достоен да бъде до нея, че може да се промени. Защото както пише на пръстена на Мила: "Любовта никога не умира".

Препоръчвам "Ако останеш" като лятно четиво за всеки, който иска да се замисли над живота. Над миналото и настоящето. Книгата показва, че не всеки път е добре да се бяга от миналото и то да бъде пазено в тайна. Че родителската подкрепа е много по- важна, отколкото хората могат да си помислят. Най- важното: любовта може да спаси всеки. Независимо колко дълбоко е затънал в пороците си.


Коментари