"Червен изгрев"- крачка към отмъщението

Жанр: Антиутопия, тийнейджърски, фантастика

Издателство: Сиела

Оригинално заглавие: Red Rising: Red Rising Trilogy #1


Преводач: Светлана Комогорова- Комата

Корица: Дамян Дамяновмека

Година: февруари 2015 г.


Страници: 470




Подходих към "Червен изгрев" с голяма доза скептицизъм. Не съм голям фен на този жанр и твърдо отбягвам такива книги. Веднъж я бях започнала и.. Спрях на тридесета страница. Отново при препоръка на приятелка се опитах да я прочета.. И Пиърс Браун ме въведе в своя уникален свят, в който главният герой точно на върха на успеха си бива пребит и захвърлен в първата канавка. 

Имаме обичайното кастово общество в различни цветове.Отново са представени тежкият робски труд, мизерията и гладът, както и лозунгите и обещанията за светло бъдеще, съчетани с пълната власт и непобедимата полиция. И както бавно и мудно се движеше всичко, изведнъж Дароу грубо беше вкаран в действието, сякаш Пиърс Браун го изтръгна от стогодишен сън.

Читателят бива въведен в колонизираната Слънчева система, където генетиката и развитието на човека са достигнали своя
апогей. Обществото се е превърнало в един добре работещ механизъм от управляващите. Всъщност това е робовладелско общество с космически кораби, някой друг междупланетен конфликт. Думата "морал" в тази цивилизация не съществува- кастата за удоволствие приема да им бъдат прикачени крила, за да удовлетворява извратените желания на висшестоящите. Главният герой Дароу се лута между всичко и е неспособен да се пригоди. Въпреки това има гнева си, спомена за любимата си, за робуващия си народ, за къртовския труд, който полагат вярвайки, че градят някакво бъдеще за следващите поколения, а всъщност осигуряват охолство на други хора.
Същинското действие на "Червен изгрев" показва как уж изнежените Златни, които са предопределени да властват, биват захвърлени право на бойното поле във война на чест и унижения. Те трябва да се изправят едни срещу други, за да може поне един да победи. Играта се разиграва бързо и динамично, а на преден план излизат подмолни действия и хитри схеми, които имат за цел да променят рязко хода на действията. 

Втората част на книгата е своеобразно изследване на еволюцията на обществото,представяйки го чрез довчера живелите в привилегии момчета и момичета. Присъствието на неустойчивата йерархия, през битката за храна, подслон и топлина. Достигането до създаване на приятелства и вечно съществуващите предателства, до откриването на любовта- Пиърс Браун създава едно постоянно действие, в чийто център винаги е поставен Дароу. С развитието на разказа, главният герой също търпи промени, които малко, по- малко го отвеждат към главната му цел. 
Дароу осъзнава, че Златните са получили властта чрез война и бъдещите поколения ще я задържат по същия начин. 

" Червен изгрев" ме спечели от първата страница и ме държа в напрежение до последната. Въпреки че има още доста какво да се желае от Дароу като развитие и от отношенията му с останалите, препоръчвам книгата на всеки. Тази книга трябва да бъде четена! Жалко, че около нея не се вдигна достатъчно шум. Тя е едно прекрасно съкровище, което феновете на този жанр трябва да прочетат и да имат в библиотеките си. 

Коментари