"Само една нощ"- рискована инвестиция с висока цена

Жанр: Съвременна романтика

Издателство: Егмонт

Оригинално заглавие: En enda natt #1


Преводач: Гергана Дечева

Корица: Shutterstockмека

Година: 2016 г.


Страници: 616




"Само една нощ" на Симона Арнщред е роман, който се помни. Макар и да го прочетох преди повече от година, все още си спомням добрите впечатления и приятни чувства, които остави той у мен, след като приключих с него. Отлично изградени силни персонажи и същевременно представяне на грозната страна на Швеция, която не е позната на много от хората. Присъствието на така познатата корупция и дискриминация и същевременно постоянно бушуващи страсти присъстват от първата до последната страница на книгата. Благодарение на прекрасното писане на шведската авторка, в което си личи изчистеният европейски почерк, читателят се запознава с една красива любовта история, зародила се в жестокия корпоративен бизнес. Това не е сладникавата любовна история с щастлив край. В шведския корпоративен бизнес оцеляват смелите и жестоките.

Ежедневието на Дейвид Хамар и Наталия де ла Грип представлява сложна схема от безскрупулност, привилегии, власт и пари. Всеки факт, всяка дейност, е представена и обоснована с достатъчна яснота, за да може читателят да се потопи изцяло в корпоративния свят и рисковите инвестиции без да се отегчи. Авторката представя реалност пълна с машинации, шантажи, подкупи и семейни тайни. В този свят няма място за каквито и да е чувства и трепети на сърцето. Въпреки това се заражда една любов, която остава на заден план пред водещата тема. Личното отмъщение е двигателна сила през цялото развитие в книгата от началната страница до самия край.

Той е богат, красив и преуспял и за голяма изненада, не е типичният плейбой, който сменя жените по- често и от носни кърпички. Семейството е поставено на първо място и благодарение на него той е стигнал до мястото, където се намира. Постигнал е всичко напълно сам с много труд и изпитания по пътя си. Превърнал се е в изключително дисциплиниран и силен мъж, гонещ своите цели. Дългият път, който е извървял по стълбичката на шведския финансов елит, го е направил безкомпромисен и агресивен в действията и агресивен. Стигне ли се до сделки, сливания и поглъщания на фирми е същински звяр в тази сфера и няма равен. Любовните афери нямат място в кариерата му и целите, които си е поставил. Лична трагедия се е превърнала в двигателна сила на отмъщението му, а с течение на сюжета, тайните се разплитат и Дейвид губи контрол, защото в живота му плавно пристъпва Наталия де ла Грип.

Дейвид и Наталия са привидно напълно различни, като Ин и Ян. Идват от различни светове и животът им е протекъл по напълно различен начин. Наталия е получила добро образование и финансова стабилност от семейството си, което е едно от най- старите благороднически фамилии в Швеция. Докато Дейвид е изразнал през каквато и да е защита или привилегии, тормозен от богатите деца в училище. Въпреки това е изтласкал миналото зад гърба си и си е поставил главна цел да си отмъсти. И въпреки това той е все още там, зажаднял за мъст. Докато Наталия се стреми да се издига все повече и повече и да накара баща ѝ да се гордее с нея и да заеме най- после полагащото ѝ се място в борда на "Инвестум".

Наталия е успешна бизнес дама, която успява да се пребори в един мъжки свят и да заеме полагащото ѝ се място. Тя е силна, борбена и изключително независима и за разлика от останалите аристократични фамилии, е запазила своето добро сърце. Изключително земна и ранима, това си проличава още при първата ѝ среща с Дейвид. Първоначално започнало като бизнес проучване /скрити мотиви/, поема в съвсем различна посока, която е неочаквана и за двамата. За разлика от други такива романи, те не се хвърлиха в чаршафите още на третата страница, а първо станаха приятели, след което се отдадоха на привличането. Което не е типично за такъв роман. Всъщност е доста приятно за читателя да види такова развитие на историята.

Втората линия, която се развива успоредно на любовта между Дейвид и Наталия, е тази на Аса и Майкъл. Няма защо да лъжа, но те ми бяха една идея по- интересни и по- любопитни с общото им минало. Упоритата и кокетна Аса, която е свикнала с лъскавите и скъпи дрехи и Майкъл, което е екстравагантен и дързък и успешен. Той е моногамен, а тя обича свалките за една нощ. Той има голямо и щастливо семейство, а тя е загубила своето. Напълно различни и въпреки това създадени един за друг.

Разбивайки клишетата, шведската авторка предоставя на читателя едно ново и различно четиво. Погледът, който дава над шведския финансов бизнес представя един нов свят, до който малко от авторите са способни да се докоснат и да представят увлекателно, без да отегчат. Препоръчвам книгата на всеки, който обича леките и приятни истории, които оставят топлина в сърцето му.

Коментари