"Убийство в Ориент Експрес"- разследване за един ден




Жанр: Криминален

Издателство: Ера

Оригинално заглавие: Murder on the Orient Express


 Преводач: Александър Хрусанов

Корица:  Димитър Стоянов- Димо, мека

Година: 2017г.



Страници: 272




Върховна и неповторима. Емблема за творчеството на Агата Кристи. "Убийство в Ориент Експрес" пренася читателят от мистичния Цариград през купища от премеждия, за да се достигне до разкриването на убийство, което читателят може да тълкува по различни начини.

Еркюл Поаро е единият от двамата известни детективи на Агата Кристи. Гений в своята сфера, той получава телеграма, чрез която го викат в Лондон за едно от многото разследвания. Най- бързият начин да стигне до английската столица е да хване влакът Ориент Експрес.

Озовавайки се на влакът, всичко започва нормално за едно пътуване по това време на двадесети век. Докато някъде между Босна и Херцеговина (?) не се случва убийство на единия от пасажерите. Поаро се заема с разследването, което с всяка изминала страница става все по- трудно и по- оплетено, докато накрая не се оказва, че всички са заподозрени. Заседнали в снежен капан, убиецът се намира във влака.

Интервютата започват, а Еркюл Поаро тръгва по следите на едно мистериозно убийство, което се оказва много по- очевидно и логично, за разлика от повечето криминални романи, които се пишат в днешно време.

Изненадата на края на книгата е впечатляваща. Напрежението присъства до последния момент, а разкритието освен, че допринася за наистина неочаквания финал, показва на читателя и колко е важна разликата между доброто и злото. Как понякога всъщност възмездието може да бъде правилно и да не бъде осъждано от властта.


За всички, които не са чели до сега Агата Кристи, това може да бъде едно перфектно начало на запознанството им с авторката. Не правете грешката да гледате филма преди да сте прочели книгата. Това наистина убива желанието за четене в някой моменти. Препоръчвам "Убийство в Ориент Експрес" и с ръка на сърце мога да кажа, че емблематичната писателка намери много специално място както в библиотеката ми, така и в списъка с любимите ми автори.



Коментари