"Академия за вампири"- обратно на училище

Жанр: Фентъзи, YA

Издателство: Ибис

Оригинално заглавие: Vampire Academy #1


Преводач: Диана Кутева

Корица: мека

Година: 2009г.


Страници: 300



Няма нищо по- сладко да избягаш от училище и да се порадваш на свободата и на живота. Особено, когато си на седемнадесет. Роуз Хатауей и Василиса Драгомир бягат от академия "Св. Владимир" само, за да могат след известно време пазителите отново да ги върнат там.

Василиса е морой, наследница на древна вампирска благородническа фамилия, която губи родителите и брат си при катастрофа. Изпадайки в тежка депресия, успява да намери опора единствено в лицето на единствената оцеляла по време на инцидента и нейна най- добра
приятелка Роуз. Малко след инцидента двете бягат от академията с надеждата, че Лиса ще успее да намери душевен покой и да превъзмогне тежката депресия от загубата на семейството си.

След известно време и бягство от пазителите и двете биват заловени. Отрядът от пазители, който успява да залови двете бегълки бива воден от Дмитрий Беликов / ех, тези руснаци :) /. Връщайки ги обратно в академията, двете биват порицани, най- вече Роуз, заради бягството, което са извършили. Въвеждайки ги отново в учебните часове, всяка от тях трябва да се изправи пред грешките, които е допуснала и да намери своето място.

Сблъсквайки се пред обидите и отношението на собствените си съученици, двете трябва да се преборят с проблемите и в техния любовен живот. От една страна Лиса, от която всички странят при странни обстоятелства се среща с Кристиан Озера, отхвърлен от своите връстници младеж, чийто родители са стригои и успяват да оживеят само като убиват мороите или невинни хора. Симпатиите ѝ към него растат, докато през това време Роуз трябва да се пребори с непосилните тренировки и насоки на новия си ментор Дмитрий.

Седем години по- голям от нея, той е един от блестящите пазители на академията. Убил достатъчно стригои, за да има пред него обещаващо бъдеще, той се заема с обучението на Роуз под претекст, че тя ще може да бъде пазител на Лиса, заради изградената връзка по между им. С течение на времето и въпреки държанието на Беликов спрямо нея, чувствата по между им започват да се проявяват под различни форми.

Накрая въпреки това се оказва, че зад всички проблеми, които Лиса има и непрестанно избухливият характер на Роуз причината се крие точно в нощта на катастрофата. А финалът оставя читателя без дъх и в очакване на следващата книга.


Макар и излязла преди няколко години, "Академия за вампири" си остава класика в този жанр. Всеки,  който иска поне за момент да се докосне до нежния и изтънчен образ на Лиса и вечното bad ass излъчване на Роуз, трябва да прочете първата книга.

Коментари