"Накратко в неделя"- част от списъка за празниците

Остават по- малко от тридесет дни до края на годината. Беше хубава и книжна година, особено в своя край. За цялата кратка равносметка, която може да се направи, останаха няколко заглавия, които определено си заслужават четенето. И макар всеки втори вече да е обзет от коледен дух, срещу който аз съм имунизирана, все още Панаирът на книгата не е минал. Докато списъкът ми става все по- дълъг и по- дълъг, ето няколко книги, с които ще се опитам да се сдобия до края на 2017г.

1."Лед"- Яцек Дукай


Първата световна война не се е състояла. В Русия на власт е
императорът, а Полша все още е под властта на източния деспот и си остава в Бел епок. Не отдавна е паднал Тунгурският метеорит, а във Варшава, насред лято вилнеят снежни бури. А по улиците спокойно се разхождат лютите- неземните ангели на Мразя, замразяващи истина и фалш. Нелеко четиво със своите 1096 страници, но достатъчно интересно за почивните дни, ако най- после падне достатъчно добра снежна покривка...










2. "Афиши в огледалото"- Радостина А. Ангелова

Книгата представя три години от живота на една от незаслужено забравените български актриси- Роза Попова. Три години от началото на XXв., когато младата жена завладява публиката с ролите си като Медея и Маргарита. Първите ѝ стъпки като поетеса и драматичното събитие в живота ѝ- любовта с Тодор Богданов. В съвременния пласт на романа се показва как един случайно видян афиш, може да върне човек към мечтите му.
Книгата е увлекателна, показваща едно различно лице на стара София и животът на една забравена талантлива българска актриса, както ѝ разрушителната сила на любовта, която я връхлита неочаквано.







3."Децата на диктаторите"- Жан- Кристоф Бизар и Клод Кетел

Кои са били децата на диктаторите? Как са отраствали в сянката на деспотичните си родители? Мразени и обожавани, диктаторите са оставили своя отпечатък в човешката история по един или друг начин. Въпреки това- как са се държали със собствените си деца и как са ги възпитавали? Някой от разказите са смятани за пълни измислици, други звучат като филм на ужасите. Читателите се запознават с историите на децата на Йосиф Сталин, Бенито Мусолини, Фидел Кастро, Саддам Хюсен, Александър Лукашенко и други.
Наследниците им са били привилигировани, очевидци на големи исторически събития. Каква е била тяхната съдба? Какво се е случило, след като родителите им са били свалени от власт? Дали те самите не са били жертви на мегаломанията на родителите си? 
Много от тях са наши съвременници и живеят спокойно или се крият... Защото миналото винаги върви ръка за ръка с настоящето и гледа към бъдещето.

4. "Произход- Дан Браун

Няма как да не се спомене какъв шум се вдигна около новата книга на известният автор. Макар и лично на мен, а аз избягвам да изказвам лично мнение, историята да ми звучи по абсолютно същия начин като останали романи на Дан Браун. Отново се засяга научна тема: От къде идваме?
Всеизвестният професор Лангдън отново се озовава във вихъра на събитията. Той пристига в музея "Гугенхайм" в Билбао, за да присъства на събитие, което "завинаги ще променили лицето на науката". Организатор е някогашният студент и приятел на Лангдън- четиридесет годишният милиардер футурист Едуард Кърш.
Грандиозното събитие се превръща в пълен хаос и животът на професор Лангдън отново е застрашен. Той е принуден да бяга с директорката на музея Амбра Видал. Отново има присъствие на враг, който е винаги крачка пред прочутия професор, а той за пореден път трябва да се изправи пред енигматични символи и произведения на изкуството, за да открие тайна, която е била скрита векове.

5. "Двор от крила и разруха"- Сара Дж. Маас

Макар все още да съм на края на първата книга, а второ спокойно да ме чака да стигна и до нея, третата книга е задължително заглавие в списъка.
Борбата на Фейра с враговете, които преди са били нейни приятели и семейство, достига своята връхна точка. На какво е готова, за да опази любовта си с Рисанд и новия си дом? Ще успее ли да спаси любимите си хора?
Сара Дж. Маас предоставя на читателите финалната история за борба, която може да завърши и с фатален край. Фейра трябва да се изправи пред призраците от миналото си, за да се пребори за любовта и спасението на дома и семейството си.







6. "Благословени"- Цветелина Владимирова

Дългоочакваният финал на трилогията "Вестители" най- после ще бъде в ръцете на читателите до няколко дни.
Ксения е пленница на Двореца, а Дорин се предава в ръцете на врага, с надеждата, че ще успее да помогне да избегне фаталната ѝ участ. Зоя, Воронин и Екатерина намират Игор Алешкин под руините на базиликата в София и единственото, което остава, е да се надяват, че ще оцелее...
В Двореца Ксения се среща с един от представителите на благословените фамилии- Маркус Морел. Войната вече е в разгара си, а надеждата за победа е все по- малка. Но нищо не е такова, каквото изглежда.
Финалът на трилогията е обещаващ, а надеждата на феновете, че Игор ще оживее е голяма. Остава единствено да се изчака търпеливо появата на книгата на пазара.



7. "Разплата"- Лекси Блейк

Книга втора от трилогията за братята Дрю, Райли и Бран, които отмъщават за жестокото убийство на родителите си и не се интересуват от последствията.
След като в края на първата книга читателите оставиха Райли и Ели, във втората се запознават с Бран и очарователната Карли. И докато Райли почти до самия край не разказа на Ели цялата история за отмъщението, което братята му търсят за смъртта на родителите им, Брандън подхожда директно към Карли и я моли за помощ. Въпреки това той се оказва и единственият мъж, който може да я спаси от безскрупулните мафиоти, които я изнудват и заплашват заради бившият ѝ съпруг.
Книгата ще е по книжарниците от 12 декември.







8. "Българите! Забравените постижения"- Делян Момчилов

Книгата съдържа 50 от забравените български постижения, които събират прах някъде между страниците на книгите в библиотеката. Наука, изкуство, пътешествия, предприемачество са само част от дейностите, в които българите са оставили своите имена и за които голяма част от хората дори и не подозират.
Книгата ще е по книжарниците от 11 декември.












Само малка част от километричният списък, който е за празниците. Всеки може да се сдобие с прекрасните издания, стига да има желание. А неделите винаги може да са една идея по- книжни с нова книга в ръка и гореща чаша кафе.

Коментари