"Панаир на книгата"- или как фалирах още преди празниците

Панаирът на книгата в НДК приключи, а доста голяма част от бюджета на читателите на едно с него. Беше нещо наистина красиво и и прекрасно, което успя да донесе поне лъч в светлина в мрачните дни, като се има предвид колко дъжд и сняг се изсипаха точно през тази една седмица.

Като всеки обичащ себе си книгоман, а аз се обичам прекалено много, си бях обещала да взема едни книги, а всъщност се сдобих със съвсем други. Стари или не, намалени или не, по един или друг начин книгите сами скачаха в ръцете ми, за което искрено се радвам. И макар и да се задава сесията / нещо толкова тежко и мъчно/, нямаше как Коледа да мине през стабилна купчинка с книжки. Ето и моите придобивки от тазгодишния панаир.

1."Алиби"- Агата Кристи
Богата вдовица е намерена мъртва. Всички смятат за виновни нейния любовник.. Докато не откриват и него убит в кабинета му. Странно съвпадение? Известният белгийски детектив Еркюл Поаро се заема с мистериозния случай. Напълно необичаен по рода си, гениалният детектив не знае от къде да започне и как да го реши.
Считан за един от безспорните шедьоври на Агата Кристи, "Алиби" предоставя на читателите една заплетена история с напълно неочакван край.









2."Градината на пеперудите"-Дот Хъчисън
Близо до усамотено място се развива прекрасна градина с невероятни растения, а там бродят безценни Пеперуди- красиви жени, отвлечени и татуирани на гърбовете си с невероятни криле, за да наподобяват нежните създания, на които са кръстени.
Над тях бди Градинарят- извратен мъж, който обожава красотата им и ги отвлича, за да ги запази. След определен срок и след като по неговите стандарти красотата им увехне, той ги убива.
Когато изящното място е разкрито, една от малкото оцелели пеперуди Мая е подложена на разпит. Младото момиче споделя ужасяващи истории от Градината и за маниака, който е готов на всичко, за да запази красотата им.
Двама агенти на ФБР се опитват да разгадаят историята, за да разгадаят миналото на Мая и истината около Градината и Градинаря.



3."Обещавам ти провал"- Педру Шегаш Фрейташ
Авторът разказва историята на живота през и чрез неговата цветуща прелест. Старае се да достигне до есенцията на душата и разкриването на най- болезнените рани, които могат да бъдат открити в човешкото сърце.
Любовта идва, когато отказът за съвършенство бъде достигнат.
"Обещавам да настоявам, обещавам да се боря, да откривам, да уча и да се уча. Всичко това, за да ти кажа, че ти обещавам провал. И Бог да ти е на помощ, ако не ми обещаеш същото. Ако пак се провалиш, кълна се, че ще те обичам завинаги... И тя се провали".












4. "1 кило риалити"- Димитър Калбуров
Няколко истини от онлайн ежедневието, мъчителни извинения, на които всички сме свикнали и още куп истини събрани в малка книжка. Разтоварваща и приятна за четене, поднася голяма част от истините, които учтиво избягваме, а голяма част от мненията, които крием, като няколко кратки редчета. 
"Има още наръчници за слова, за музикални хитове, за абитуриенти, за необвързани, за първи срещи, много практически съвети как да разкарате гаджета, как да отворите гъзарска чалготека, как да бъдете перфектния шеф, както и подробни, но абсолютно безсмислени анализи на всичко, което виждаме във фейсбук."






5."Аз, вещицата"- Дебора Харкнес
В сърцето на Бодлианската библиотека Даяна Бишъп открива напълно забравен алхимичен ръкопис като част от научната си работа. Макар и главната героиня да произхожда от известно вещерско семейство, тя упорито избягва способностите си. За това тя просто си записва няколко неща от книгата и връща обратно стария ръкопис. 
Нейното откритие предизвиква суматоха и скоро към библиотеката се втурват орди от вещици, демони и вампири. Даяна се е натъкнала на желано от всички богатство, изгубено от векове, а тя е единственото същество, което може да развали магията му.









7. "Тъмна любов"- Дж. Р. Уорд
През мрачните нощи на Кодуел, Ню Йорк, бушува ожесточена война. Последните вампири са безмилостно преследвани от Обществото на лесърите- ловци, лишени от душите си, които са готови на всичко, за да убият жертвите си. 
Шестима от най- добрите и талантливи войни на вампирите са се нагърбили с тежката задача да опазят обществото си, обединени в Братството на черния кинжал.
Рот е водач на Братството и последният чистокръвен вампир.Малко преди да бъде убит, Дариъс, един от най- добрите бойци на Братството, се обръща към Рот с молба да се погрижи за дъщеря му Бет. Тя се е родила от връзката му с човешка жена и не подозира за вампирските си гени. Рот трябва да въведе красивото момиче в свeтa на вампирите.

Бет е водила напълно нормален човешки живот до момента, в който Рот не нахлува с гръм и трясък в нейния.Отраснала в сиропиталища и приемни семейства, тя не знае нищо за произхода си.  Докато Рот не ѝ представя един свят изпълнен с опасности.


8. "Вечна любов"- Дж. Р. Уорд
Приключенията на момчетата от Братството продължават във втората книга на Уорд. След като историята на Бет и Рот достига своя финал, авторката предоставя на читателите си историята на най- страховития боец от Братството. 
Рейдж освен най- страховитият е и най- сексапилният от Братството. Излъчването му на филмова звезда му е спечелило прозвището "Холивуд". Зад привлекателната му външност обаче се крие чудовище. При силен гняв, болка или неудовлетвореност Рейдж приема формата на смъртоносно създание, което той не е в състояние да контролира и всеки, намиращ се около него в този момент.
Мери Лус попада в света на вампирите по чиста случайност. Страдаща от коварна болест, тя не търси абсолютно нищо. Но тя се превръща в единственото същество, което успява да укроти звяра в Рейдж. За да я задържи до себе си, Рейдж е готов на отчаяни действия.



9. "Пробудена любов"- Дж. Р. Уорд
Зейдист, който е бивш кръвен роб, носи все още оковите на миналото, а спомените му са изпълнени с болка и страдание. Известен с ужасните си дела той буди страх както у хората, така и у вампирите. Животът му е въртележка от ужас и жестокост, докато не спасява красива жена от Обществото на лесърите.
Бела е запленена от силата на и кипящия гняв на Зейдист. Желанието за отмъщение на Зейдист към мъчителите на Бела го довежда до ръба на лудостта.








10."Братството на черния кинжал: Пътеводител за просветени"- Дж. Р. Уорд
Добавка за всички фенове, които искат да се запознаят по- подробно с историите и живота на братята преди книгите. Кратки анкети, кратки отговори и интервюта на авторката с героите ѝ. Отрязани сцени, кратки чатове между братята. Всеки, който познава историите за Братството, трябва да има тази книга.











11. "Танц с дявола"- Шерилин Кениън
За Зарек, който е нощен ловец, животът е един постоянен мрак. Прокуден от векове в Аляска от богинята, която го е създала, той е осъден на смърт заради инцидент. Присъдата му може да бъде отменена единствено от нимфата на правосъдието Астрид. Но вероятността за това е нищожна.Докато в една снежна нощ и една отдалечена къщичка нещата не се променят... 












Накратко, това са книжните придобивки от тазгодишния панаир. Постепенно през ваканцията бавно, но славно ще отлетят, за да бъдат заменени с нови. Защото все пак, сесията чака. :)

Коментари