"Българите! Забравените постижения"- забравените успехи на българите

Жанр: История

Издателство: Сиела

Автор: Делян Момчилов

Корица и илюстрации: Стен Дамянов

Година:  декември 2017г.

Страници: 276



Всеки народ се гордее със своята история. Всеки народ има своите именити личности, които са останали в историята със свое откритие, пътуване или постижение. Какво се случва, когато тези хора бъдат забравени от сънародниците си?

"Българите! Забравените постижения" запознава читателя с много от знайните и незнайни бележити дейци на далечното и не толкова далечното минало, които са оставили своя отпечатък както в нашата, така и в световната история. Някои от тях са бележити учени, направили важни открития в различни сфери, други са обиколили света, трети са открили първите фабрики на родна земя, а четвъртите са едни от най- успешните жени в българската история. 

Книгата предлага едно прекрасно запознанство с хора, които са били напълно обикновени, но с труд и постоянство за преследвали мечтите си, за да достигнат едно по- добро бъдеще както за себе си, така и за сънародниците си. Повечето от тях са се изправяли срещу невероятни предизвикателства  и не са се отказвали.

Читателите се докосват до историите на петдесет бележити българи, които са забравени или напълно непознати за повечето. Сред тях са Асен Йорданов, създател и иноватор на първия български самолет. Стамен Григовор, откривателят на Lactobacillus bulgaricus. Димитър Горов, "Банкерът на хъшовете". Съба Вазова, будител на българското семейство и майка на десет деца / в това число и на Иван Вазов/. Ненчо Палавеев, един от най- големите български филантропи за XX в. Тота Венкова, една от първите български дипломирани лекарки след Освобождението. Елисавета Консулова- Вазова, първата жена, която има собствена художествена изложба в България. Елисавета Карамихайлова, първият български ядрен физик. Асен Пейков, създател на най- големите статуи на Леонардо да Винчи. Пеньо Атанасов- Бомбето, строителният предприемач, който завършва Паметника на свободата. 

Има още много от тях, чиито имена така и не са достигнали до днес. Повечето стоят забравени някъде между страниците на книгите или са умишлено изтрити от историята ни. Голяма част от тях отдават целия си съзнателен живот на борбата за народно освобождение, откриване на лек срещу определена болест, постигане на развитие в образованието. Те никога не са се предавали и са се борили до край за постигането на мечтите си. 

Книгата предлага запознанство с непознати или забравени от хората герои, които трябва да се помнят, защото трудностите, които са претърпели по пътя към успеха са много и заслужават уважението на читателите, а и на всички останали.

Препоръчвам книгата на всеки, който иска да си припомни и запознае със забравените успехи на сънародниците си и да си припомни защо трябва да се гордее от къде идва. 

Коментари