"Сделката на живота ти"- равносметка за миналото и изграждане на бъдещето

Жанр: Разкази, новели

Издателство: Сиела

Преводач: Любомир Гиздов

Корица: Дамян Дамянов, мека

Илюстрации: Дамян Дамянов

Година: 2017г.


Страници: 72


"Здрасти. Баща ти е. Скоро ще се събудиш, днес е сутринта на Бъдни вечер в Хелсингборг, а аз убих човек. Приказките не започват така, знам. Но отнех живот.Ще се промени ли нещо, ако ти кажа чий?"

Приказките наистина не започват така. Историята, която поднася Фредрик Бакман на читателите е за загубата и равносметката на живота, за изкуплението и последната сделка, която може да се сключи, дори и със смъртта . 

Шведският писател поставя един от главните въпроси пред читателите си за нещата, които би пожертвал някой, за да спаси нечий друг човешки живот. Бъдещето макар и неясно, може да бъде застрашено, но какво се случва, ако и миналото също така е. Би ли се отказала преуспяващата личност от всичко, което е постигнала, за да спаси невинен?

Бакман представя на читателите една различна история, която може да накара всеки да се замисли и да си направи равносметка за нещата, които е създал. Дали си заслужава да се води този начин на живот и дали трябва да се промени нещо.

Кратка, зашеметяваща и с нотка на тъга "Сделката на живота ти" кара четящия да погледне с един друг поглед на смъртта и отношенията между хората. Понякога е нужно малко, за да се разбере, че през цялото си съществуване, нещата не са се развивали по правилния начин и че заради нещо малко, но важно, си заслужава да се откажеш от всичко постигнато. Нищо, че то ще бъде заличено и никой няма да си го спомня.

Коментари