"Двор от рози и бодли"- светлината се надига срещу мрака

Жанр: Фентъзи, YA

Издателство: Егмонт

Оригинално заглавие: A Court of Thorns and Roses


Преводач: Ирина Денева- Слав

Корица: твърда

Година: 2016г.


Страници: 496



Колко може да струва отнетият живот? Каква е цената, която трябва да бъде заплатена? Възможно ли е приказката за звяра, който се влюбил в красавицата да бъде преразказана по един напълно различен начин?

Фейра е принудена да ловува, за да изхранва семейството си. Живеейки със своя куц баща и
двете си разглезени сестри, тя е единственият човек, който може да ги спаси от просията и смъртта. Животът ѝ се движи монотонно, почти еднообразно. Дала клетва по време на смъртния одър на майка си да се грижи за семейството си, Фейра е готова на всичко, за да могат те да са добре. Въпреки лишенията, които търпи, за момент дори не ги оставя. Докато не бива отведена от същество, което търси своята отплата за отнетия живот на негов приятел. 

Тамлин е един от елфите, които съществуват отвъд Стената. Изградена преди векове, тя служи за граница между човешкия и елфския свят. Макар и да я има, Стената не пречи на елфите спокойно да преминават от техния в човешкия свят. Фейра убива един от тях без да го осъзнава. И Тамлин я отвежда в замяна на отнетия живот на приятеля му. По този начин започва една красива приказка, която завършва по един различен начин. 

Фейра се озовава в един свят, който е напълно различен от нейните представи. Нейният силен и борбен дух, успяват да издържат през всички трудности и мъчения. Любовта, която измества омразата от сърцето ѝ се превръща в нейното спасително въже, което успява да я издърпа отново към живота. Борбата, която води, за да спаси себе си и нейния любим е достойна за поздравления и мъките, през които преминава, за да се справи. И въпреки това зад борбения ѝ характер и желанието ѝ да победи надигащото се зло, за да защити дома си, все още се крие един детски и леко... Недоразвит ум, който в последствие със сигурност ще се промени. Фейра е смела и силна, с голямо човечност в себе си. Макар и непредвидимия финал/ леле, майко, този финал!!!/ тя има скрит потенциал в себе си, който със сигурност ще се развие в последствие.

От друга страна Тамлин е точно такъв, какъвто може да се очаква от читателите- смел войн, който зад красивата външност крие Звяр вътре в себе си. Върховен елф на Дворът на пролетта, господарят на крайните земи, които делят тези на елфите от човешките. Множеството мили жестове, които той направи за Фейра, на моменти са в пълен контраст с действията му. Той до последно търси начин за избавление, без да се пролива кръв и да напада с оръжие. Преминава през множество емоции, докато се опитва да остане безстрастен пред мъченията, на които е подложена Фейра: гняв, вина, любов, страдание, което е показно за една наистина силно емоционална личност. Жертвоготовността му за Фейра и отношенията по между им са наистина красиви и нежни, въпреки изгарящата страст по между им. Моментите, които споделят точно толкова емоционални и силни, колкото и те двамата.




Тук се появява и третият, който трябва да развали идилията в отношенията между главните герои. Рисанд е лошото момче, което се появява с целия си чар и грабва сърцето на читателя. Да, той има причини да е на страната на лошите, но се разбира защо е такъв и че мечтае за свободата си. Отношенията му с Фейра се заплитат с всяка една изминала страница. Макар и оформящият се любовен триъгълник заедно с чувствата на героите да е оставен на заден план, Рисанд определено ще заема важна част от живота на Фейра. Начинът, по който той започва да гледа на нея, както и държанието му подсказват, че има още какво да покаже спрямо младото момиче. 



"Двор от рози и бодли" пренася читателят в един различен свят на елфи и хора, на дворцови интриги и предателства, на любов и борба за надмощие. Книгата ще се хареса на всеки, който е фен на жанра и до сега не се е докосвал до потенциала, който има Сара Дж. Маас. Развитието на историята те първа предстои, а има още доста какво да се види от тримата герои и техните придворни. 


Коментари