"Седем кратки беседи по физика"- кратък поглед в миналото и бъдещето

Жанр: Астрономия, наука, фиика

Издателство: Жанет 45

Оригинално заглавие: Sette brevi lezioni di fisica, 2014


Преводач: Нева Минчева

Корица: Люба Халева, мека

Година: декември 2017г.


Страници: 96



"Седем кратки беседи по физика" е едно вълнуващо въведение в онази част на научния свят, който е малко познат на голяма част от читателите. Написана напълно достъпно, въпреки малкия си формат и доста трудно четимото заглавние, книгата представлява светът на квантовата механика, астрофизиката и всичко свързано с появата на света.
Два пъти Бог бива споменат метафорично в книгата, като че ли да се запази душевния мир на религията и да се покаже колко трудно е било в онези векове да се изложат научните теории, до които е достигнало човечеството.

"Теорията за относителността описва един шарен и удивителен свят, в който избухват вселени, пространството попада в безизходни дупки, времето се забавя при снижаването над планетата, а безбрежната шир на междузвездното пространство се вълнува и къдри като повърхността на морето".

В поредица от седем кратки и стегнати беседи Карло Ровели разказва за важните истини, до които сме достигнали, на кого ги дължим и за какво сме (почти) сигурни, че са точно по този определен начин. Първоначално читателят се запознава с теорията да относителността, след което се спира на квантите и едноименната теория, която обръща физиката на триста и шестдесет градуса. Следва беседа за строежа на Космоса и защо хората знаят, че е имало Голям взрив и какво е вероятно да е имало преди него, последвана от беседа за наистина много малките неща- за малките частици, които са части от всичко.

"Няколко типа елементарни частици неуморно вибрират и се люшкат между съществуването и несъществуването, бъгат в пространството даже когато там наглед няма нищо, съчетават се до безкрай една с друга като буквите на космическа азбука, за да разкажат колосалната история на галактиките, на несметните звезди, на космическите лъчи, на слънцето, планините, горите и житните ниви..."

Следващата глава представя факта, че всъщност съвременните ни разбирания по физика малко... не мога да функционират заедно, но повечето неща по отделно си работят прекрасно. Търсенето на една проста, галантна и изчистена обща теория продължава от великите умове на нашето време, но едва преди известно време разбрахме за съществуването и на други галактики и малко това винаги остава на заден план.Хората, обаче, си остават прекалено заинтересовани от новите билети от лотарията и хороскопа, който ще им покаже кога дъщерята, внучката и правнучката ще намерят своя спътник в живота и по кое нумерологично число трябва да се съди за тяхната връзка и дата за сватбата.
Шестата беседа е посветена на времето, на черните дупки (същинската мистерия)  и на много интересни теми преди да достигне до седмата- за нас самите и нашето място в огромната Вселена.
Голямо внимание се обръща на темата, която най-много привлича вниманието както на научната общност, така и на обикновения човек-произход на човека и разума.
Книгата е прекрасно четиво за всеки, който има интереси в областта на физиката, но и за читатели, които не са се зачитали или интересували от това. Напълно достъпен и красив език, който потапя в един различен свят от търкането на билетчета и гледането на хороскопи в дванадесет часа на обяд.

Коментари