"Стъкленият трон"- миналото се завръща


Жанр: Тийнейджърски, фентъзи

Издателство: Егмонт

Оригинално заглавие:
 Throne of Glass #1


Преводач: Александър Драганов

Корица: Мека

Година: 2014 г.


Страници: 408




Селена Сардотиен е най-страшният и легендарен асасин, който се е разхождал по земите на Адарлан. Заловена и пратена в мините на Едновиер, тя трябва да излежи своята доживотна присъда. 
Принцът на Адарлан и неговият близък приятел и капитан на стражата Каол /не знам защо са го превели така, но на английски би трябвало да е Кел/ ѝ отправят неустоимото предложение да извоюва свободата си, като стане шампион на младия принц и победи всички останали шампиони в организираното дворцово състезание.
Тя бива представена под съвсем друго име в двора, за да не разпознаят, че зад възпитаната и миловидна лейди се крие опасен убиец. Селена приема предложението на принца с единствената цел да се махне от Ендовиер дори, ако се наложи да служи на краля, който тя ненавижда заради зверствата и всичко, което той отнема не само на нея, но и на цял Адарлан.
Встъпвайки в истинското действие на книгата и борбата на младия асасин с надигащото се зло, читателите се потапят в една по-различна история от тази, която авторката представя в другата си поредица за дворовете.
Селена се потапя във водовъртеж от тайни и мистерии, които надничат от всеки ъгъл. Загадъчно  изчезване на нейни съперници, поява на духове, борба с непознат на нея самата звяр, който заплашва десетки животи. И магия, която е забранена да се практикува от тираничния крал, който единствено и само той я притежава и никой друг.
В добавка, за да бъде още по-интересно, Селена се озовава между приятелството и обърканите си отношения с Каол, който я подготвя и младия принц, който все още не знае какво иска от себе си и от живота и единственият начин да се докаже пред баща си е като успее да накара Селена да победи.
Малко в страни от главната сюжетна линия, поне в първа книга, се развива и историята на Нехемия, която е принцеса на едно от кралствата, които деспотичният баща на принц Дориан е завладял. Точно тук Сара Дж. Маас вкарва и мотива за бунта и борбата срещу злото, което те първа се споменава само и вероятно ще се развива в следващите книги от тази поредица.
Всеки, който обича young adult жанра и е фен на Сара Дж. Маас ще прояви интерес към тази книга. Макар и първата на авторката, тя има голям потенциал и поредицата предоставя на читателите един различен поглед през очите на едно младо момиче, което се бори да спаси първо себе си, а по-късно и народа си от деспотизма и тиранията. 

Коментари