"Двор от ярост и мъгла"-от другата страна на истината

Жанр: Фентъзи, YA

Издателство: Егмонт

Оригинално заглавие: A Court of Mist and Fury


Преводач: Цветелина Тенекеджиева

Корица: твърда

Година: 2017г.

Страници: 720




Понякога, вярата в любовта не означава, че човек я е открил. А и зад най-красивото лице може да се крие жесток човек, който преследва отмъщението си. Зад най-жестоката и студена красота, могат да се крият чисти и искрени чувства.
В "Двор от ярост и мъгла" Сара Дж. Маас въвежда читателя във света на елфите и тяхната едва зараждаща се битка срещу злото то тяхното минало, което отново набира сила, за да се върне и да разруши крехкото им съжителство.
Авторката продължава своя разказ малко след събитията случили се с Амаранта. Фейра е подготвяна за съпруга на Тамлин, селата се възстановяват от управлението на Амаранта. Въпреки това Фейра не успява да изпита истинско щастие. За сметка на това изпълнява своята част от уговорката си с Рисанд и го посещава, макар и по не свое собствено желание в определени моменти.

Тук идва и един от ключовите моменти, с които се сблъскват феновете на Сара Дж. Маас. Зад жестоката сянка, която е показал Рисанд в първата книга от поредицата, тук е напълно различен мъж и читателят разбира защо държанието му е било толкова противоречиво.
Авторката въвежда и няколко непознати до сега герои, които са от тесния кръг на Рисанд- Мор, Амрен, Азриел и Касиян. За първи път се представя и народът, от който произхожда любимият на почти всички четящи поредицата, Рисанд.

Мориган, братовчедка на Рисанд. Красавица, която може да те убие без да ѝ мигне окото. Чаровна, омагьосваща и криеща мрачната тайна от миналото си. Тя е душата на малката групичка, която се е сформирала около Рисанд. Негова дясна ръка в много от въпросите, които са свързани с останалите дворове.
Смела, борбена, но и много опасна, тя е легенда още от времето на борбите между хора и елфи. Макар и нежна на външен вид, тя е известна с жестокостта и безмилостните си решения, за да опази това, което обича и държи.









Амрен е единият от генералите на Рисанд. Зад късо подстриганата черна коса и нежна бяла кожа се крие звяр, затворен в красивото женско тяло. Амрен е жестока и много по-древна от Рисанд и останалите. Нейната възраст се оказва полезна в момент, когато единствено древните познания по вече мъртъв език, разкриват голяма тайна. Зад привидно спокойният и леко плашещ външен вид на Амрен, се крие верен до смърт войн на Рисанд, който не се страхува от нищо и никой и е готова на всичко, за да предпази града и хората, на които държи.










Касиан и Азриел- най-добри приятели на Рисанд, спечелват доверието на Фейра от момента на запознанството им. Макар и първоначално да изглеждат лекомислени и самонадеяни, зад привидно безгрижните им лица се крият страховити войни, които са готови на всичко да защитят Рисанд и Фейра, както и любимият им град.
Всички се страхуват от тях заради лошата им слава, която ги съпътства още от времената на битките, които са водели. Читателите се сблъскват с интересните взаимоотношения, които започват между Неста, сестрата на Фейра, както и Касиан, който изглежда заинтересуван от нея. От друга страна тихият Азриел не показва симпатиите, които очевидно има към Мориган, но Фейра не остава безучастна към това.



Сара Дж. Маас пренася читателите и феновете си в още по-дълбоките дебри на непознатия свят на елфите, за да разкаже за дворцовите машинации, заговори и една любов, изпълнена с много надежда, но и желание за борба срещу надигащото се зло.

Коментари