"Безумецът от Таро"- "любовта е винаги в първо лице единствено число"

Жанр: драма, любовни

Издателство: Сиела

Корица: Дамян Дамяновмека

Година: март 2018 г.


Страници: 152



Някъде в диалогът с невидимото може да се видят проблясъците на любовта. Познатото се възприема за сигурно и правилно, но не винаги е комфортната зона, в която иска да бъде човек. Една обикновена среща може да промени кривата на ежедневното, колкото и клиширано да звучи това. Любовта може да бъде изпълнена с насилие, но и с нежност. Какво се случва, когато един закостенял свят се сблъсква с изпепеляващата сила на непознатата любов?

В новия си роман Деница Дилова разбива познатите устои на деня и установения комфорт на дома, за да покаже непознатата и на моменти насилствена страна на любовта. Унищожителната сила на страстта и обсебващата любов са огнена игра, от която накрая всички се изгарят.

Главната героиня е успешен съдия в един малък град, в който нещата никога не остават скрити. Надя Черняк на пръв поглед има прекрасното семейство с успяващ съпруг и две малки деца. Родителите ѝ са допре познати в градчето, а всички я гледат с нескрито уважение заради нейната работа. Като съдия, Надя се среща с различни хора и отсъжда техните съдби. На пръв поглед ежедневието ѝ е спокойно. Работа, дом, деца, съпруг, мили и обични родители, сигурно жилище.

"Всяко действие на човека бе подчинено на осигуряването на апартамент, на подялбата на апартамент, на ремонта на апартамент и на неговите удобства. Хората смятаха, че го притежават, но по-скоро той притежаваше тях".

Всичко е чудесно, въпреки че Надя вече е свикнала с тежките окови на ежедневието. До момента, в който не поема делото на младия Доминик Дюшан. Тогава, животът ѝ поема по съвсем друга посока, без да осъзнава последствията, които могат да последват.

Любовта между двамата герои е огнена, на моменти излизаща от контрол. Деница Дилова е показала онази страна на любовта, която е изпълнена с насилие и нежност, която може да пристрасти всеки към другия. На показ е и обсебеността от нуждата човек да бъде обичан и да е с обекта на своите чувства.

"Любовта е ценна само в най-суровия си вид, когато не е обработена от разни обстоятелства".

Въпреки това в един момент тръпката от страстната и ненаситна любов изчезва, за да се появят последиците от допусканите грешки и страданията, които трябва да понесе човек. Най-голямото наказание, е да се върне към вече познатия си живот, за да запази основите на поне своя собствен.

"Тайната на дългия брак е липсата на алтернатива". 

Деница Дилова потапя читателите си в непознатия свят на един народ, който не е особено познат. Показва красивите, но и болезнени страни на любовта и как доста често прекрачването на границата на ежедневното и спокойното, може да преобърне света на триста и шестдесет градуса.

Коментари