Книжен април

Никога не съм имала смелостта да се нарека "блогър" или пък да се хваля, че пиша мнения за книги или нещо такова. Като библиофил и книжар донякъде обичам да препоръчвам книги и се радвам, когато видя някой да чете книга, която аз харесвам. Или си купи книга, която аз съм препоръчала.
Ето така малкото ми книжно царство стана на 1 годинка преди  2 седмици . Радвам се, че въпреки нередовността има хора, които четат препоръките ми и се надявам наистина да са прочели по една книга от тези, за които съм писала.
През тази една година, блогът преживя два книжни панаира, много ненаписани или изоставени ревюта и като цяло се беше превърнал в лек за капризния ми читателски вкус. Нямаше как да не отбележа първата годинка с няколко книги, които в момента се опитвам да чета /едновременно/ покрай университет и работа. Да, трудно е, но е неустоимо изкушение да носиш по три-четири книги в чантата си и тя да се превърне в доста сигурно оръжие срещу набезите из софийските квартали.

1. "Жената в каюта 10"- Рут Уеър
Журналистка бива нападната и ограбена в собствения си дом. В последствие започва да получава паник атаки и бива изпратена на луксозен кораб, за да успее да си почине. Другата страна на работата ѝ е да създаде контакти и да представи медията, в която работи. Докато случайно не забелязва убийството в съседната до нейната каюта. Дали ѝ се е сторило? Мистериозно жената от каюта 10 изчезва, а екипажът твърди, че там никога не е имало пътник.











2. "Опасен"- Майло Янополус
Най-мразеният човек в интернет. Недостатъчно известен в България, но същинска звезда по света. Мразен е от абсолютно всички, изхвърлен от Туитър. Набеждавам за сексист,фашист и всякакви обидни наименования, Майло е нарицателно за най-лошия човек, който дори има склонност да принуждава хората към тероризъм.
В тази книга той показва собствената си гледна точка за нещата. Защо не принадлежи на нито едно партийно движение. Говори как третата вълна на феминизъм не струва, колко е важна свободата на словото и още много. Майло е човек с мнение, което с малко хора могат да се съгласят.






3. "Гемина"- Ейми Кауфман и Джей Кристоф
Продължението на "Илумине" отвежда читателя на далечната станция "Хийдмал", която би
трябвало да послужи за убежище на кораба "Хипатия". Няколко часа преди пристигането на кораба обаче, станцията бива нападната. Хана и Ник /да, секси руснак с татуировки и завърнал се от поправителното/ трябва да се справят с лошите за пореден път. Докато не се запознават с Кейди... И историята поема по съвсем различен път.









4. "Играч първи, приготви се"- Ърнест Клайн
Създадена добавена реалност "ОАЗИЗ" е единственото място, където хората предпочитат да прекарват времето си, пред това да тънат в мизерията на реалния свят. Създателят на "ОАЗИЗ" умира, оставяйки три виртуални ключа, които отключват загадката на неговото богатство и то ще стане притежание на първия преминал препятствията и спечелил ключовете.
Години наред никой не успява, докато един ден обикновен, никому известен тийнейджър не открива първия ключ..









5."Дневникът на един дръндьо"- Джеф Кини
Не е лесно да си хлапе. Не е лесно да си хлапе от голямо семейство. Джеф Кини описва по забавен и интересен начин животът на едно момче, което е на прага на тийнейджърството. Драмите не са момичета, а забранени видеоигри, превръщането на мазето в къща на ужасите и това да се издигнеш по популярност в училище. А илюстрациите към изданието му придават един много свеж и забавен вид.











6. "Разказът на прислужницата"- Маргарет Атууд
История от настоящето или история за бъдещето. Читателят сам трябва да прецени дали евъзможно да се случи всичко, за което разказва Атууд. В едно променено общество, голяма част от жените и мъжете са стерилни /въпреки че за вторите е забранено да се споменава/. Малка част от жените, които имат способността да раждат са превърнати в прислужници, които трябва да забременеят от техните господари и да им родят дете. Антиутопична история за едно далечно и неясно бъдеще.
Сериалът по книгата също си заслужава гледането :)








7. "Жената на прозореца" - Ей Джей Фин
Страдаща от агорафобия жена следи  живота на своите съседи. Страшничко, нали? Един ден става свидетел на престъпление. Но дали то е било истински или просто халюцинация на размътеното ѝ от хапчета и алкохол съзнание?
Това е книгата, която изпреварва по продажби дори Дан Браун. Сами си направете сметката дали си заслужава четенето или не :)


Коментари