"Илумине"-начало на спасяването на Вселената

Жанр: Фантастика, тийнейджърски

Издателство: Егмонт

Оригинално заглавие: The Illuminae Files_01


Преводач: Александър Маринов

Обработка на корица: Фиделия Косева, мека

Година: 2016 г.

Страници: 608


Годината е 2575. Хората са достигнали до непознати за човешкия ум места. В отдалечената и почти непозната планета "Керенза" хората живеят тихо и кротко... и нелегално. Знаят, че в някой далечен край на Вселената се води война между две враждуващи компании. Те не се интересуват. Живеят нелегално, работят нелегално, но никой не смее да ги пипне, защото са част от една от враждуващите компании.

Кейди е обикновена тийнейджърка, която решава, че трябва да скъса с гаджето си Езра. В деня, в който те се разделят Керенза IV внезапно бива нападната от корабите на Байтек и двамата главни герои биват евакуирани на два различни кораба. Две воюващи мегакорпорации разделят две влюбени деца, за да дадат начало на едно шеметно приключение, което завършва с третата книга "Обсидио", която излезе в началото на 2018 г.

Кейди е 17-годишна тийнейджърка с розова коса и хакерски наклонности, бунтарка с хакерски наклонности. Упорита, целеустремена и саркастична, пълната противоположност на Езра- с невероятно чувства за хумор и романтичен. Макар и тяхната история да е представена само чрез разговори, които доста често биват кодирани, читателят успява да придобие представа за случващото се и за отношенията и чувствата по между им. Между тях се появява и  КАЗИМ- изкуственият интелект, който ръководи боен носач "Александър", на който се намира Езра. Кейди е на "Хипатия".

Казим е представен чрез кратки и точни фрази, чрез изчисления и формули. Тук се засяга и въпросът доколко човечеството може да има доверие на технологията, която създава и дали тя някой ден няма да вземе превес пред здравия разум. Историята кара читателят да се замисли дали онова, което изглежда наистина правилно е такова и дали дори в мрака, не се крие лъч светлина.

В "Илумине" не е представена стандартната битка между добро и зло. Задкулисни игри и жестокостта на богатите ръководят един свят, в който човешкият живот не струва нищо, а хората са превърнати просто в пешки, с които други си играят. Читателят се сблъсква с 600 страници интергалактическа фантастика, която продължава и във втората книга от трилогията. За това не се бавете, а забивайте нос в архивите, за да се сблъсквате с невероятното приключение на Кейди и Езра.

Коментари