"Извинявай" - за прибързаната любов и използваното насилие

Жанр: Драма, любовен, психологически 
Издателство: Колибри
Оригинално заглавие: Unnscyld
Преводач: Мария Николова
Корица: Стефан Касъров мека
Година: 13 април 2018
Страници: 248


Да се опише любовта за безброен път е трудно. Тя не винаги е цветя и сърца или тайно прошепнатото "Обичам те". Любовта има своята мрачна страна, която Ида Хегаси Хойер е описала прекрасно. Зад себепотъпкването, нежеланието да се порасне и вярата, че любовта може да бъде отразена по всякакъв начин, се крие страхът от отхвърляне. В своя кратък роман, авторката представя тъмния свят зад безоблачното небе, което крият прибързаните чувства.

Прибързана любов. Тя на 20, той на 25. Сгодяват се още на първа среща, без дори да познават партньора си. Зад красивото слънце и спокойния път, който им се очертава, се крият множество тревоги, несигурност и болка, която не е останала в миналото. Детайлите са приятно подчертани - впиващият се годежен пръстен в пръстта, детето, което изпада в бяс.

Насилието се появява и моментално изчезва. Изглежда оневинено по някакъв странен начин, защото или е от страна на двете страни или е просто част от въображението. Насилието е обърнато както външно, така и вътрешно. Насилваш се да живееш по начин, по който знаеш, че никога няма да успееш.

Егоизмът се превръща в злото, което разяжда отношенията в "Извинявай", а Себастиан е неговата връхна точка. Егоизмът е част от живота на хората, а това е най-лошото - на тях им се налага да живеят с него постоянно.

"Извинявай" на Ида Хегаси Хойер е книга за любовта, егоизма и страха. Съдбите на героите се преплитат, за да се достигне до момент на пречупване, в който не просто обърнатите към стената картини оставят в ума на читателя, но и простото сготвяне на един омар, което да бъде много по-важно от всичко друго.

Коментари