"Двор от крила и разруха" - изграждането на нов свят

Жанр: Фентъзи, YA
Издателство: Егмонт
Оригинално заглавие: Court of Wings and Ruin #3
Преводач: Цветелина Тенекеджиева 
Корица: Твърда
Година: 2017 г.
Страници: 824




В началото на третата книга Сара Дж. Маас пренася читателя няколко седмици след края на събитията от "Двор от мъгла и ярост". Фейра живее в двора на Тамлин, преструваща се на истински влюбена в Тамлин и радваща се, че се е върнала у дома. В действителност, постепенно проучва слабите места на мъжа, който предаде вярата и сърцето и. Зад привидно милото си изражение, Фейра успява да разклати основите на управлението на Тамлин. А и да си отмъсти на Ианта за нещата, които е причинила на Рисанд и Тамлин. Докато се усмихва невинно в очите на Юриан и Хиберн, успява да извлече достатъчно информация за готвещата се война.

Всичко това не трае повече от 150 страници на фона на оставащите 700. Връщайки се в Двора на нощта, Фейра успява да предаде информацията за надигащата се войска на Хиберн и нуждата от обединение на всички дворове, за да успеят да победят. Рисанд и останалите постепенно успяват да оформят някакъв план, като на заден фон Фейра крои свои планове как да помогне.

Докато плановете за подготовка на войната постепенно се развиват, авторката обръща и внимание на отношенията между героите. Зад перфектната и силна връзка, която е изградил Рисанд във Вътрешния си кръг, се появяват пукнатини. Сключеният договор между него и Дворът на есента, успява да посее съмнения в сърцето на Мориган за вярността на Рисанд към техния дом и към нея самата. От друга страна, Маас не дава толкова голям фокус само върху отношенията между Фейра и Рисанд. Срещата между останалите Велики господари, тяхната поява и действията им успяват да развие още повече светът на Притиан и читателят успява да добие представа за развитието на историята и нейната разръзка.


Авторката представя и отношенията между Илейн и Люсиен, които са трудни и почти невъзможни. По-голямата част от времето Илейн избягва контакт с Люсиен, което не е особено логично. От друга страна, връзката между тях се разви прекалено бързо и внезапно, някак си "претупано" за целия сюжет. Отношенията между Касиан и Неста също търпят своите успехи и падения, за да могат да се развият повече в продължението.
Развитиено на войната и начинът, по който е предадена е достатъчно увлекателен, за да може да се проследят трудностите и болката, през която преминават героите, за да се достигне до моментът, в който Фейра губи най-ценното си, за да осъзнае, че безсмъртният живот не винаги означава пълна победа и щастие.

Появявят се и много нови герои, които няма как да не бъдат харесани от читателите. Вивиан, съпруга на Калиас, приятелка на Мориган още от войната. Почти на финала, когато Фейра  губи вяра в победата се появяват и два от персонажите, за които се носят легенди и никой не вярва в тяхното съществуване. Жертвите, които извършва Амрен, за да спечелят изискват много повече, отколкото тя може да даде, а истината, пред която се изправя Мор променя живота `и.

За своите 800+ страници "Двор от крила и разруха" проследява развитието на връзката между Фейра и Рисанд и трудностите, през които преминават, за да опазят щастието и семейството си. Следващата книга "Двор от скреж и звездна светлина" ще е добро продължение на историята за Двора на мечтите. 

Коментари