"Мед и мляко"-за любовта, страданието, оскърблението, загубата и изцелението

Жанр: Поезия
Издателство: Сиела
Оригинално заглавие: Milk and Honey
Преводач: Мария Найденова
Художествена интерпретация на корицата: Фиделия Косева, мека
Година: 2018 г.
Страници: 208




Рупи Каур е непознато име за българския пазар, защото нямаше преведена нейна книга. Позната е повече като нашумялата авторка на поезия, която повече от 100 седмици е начело на класациите на "Ню Йорк Таймс". Нейната първа стихосбирка "Мляко и мед" успява да спечели сърцата на хиляди читатели по цял свят. В нея няма рими, не се съчетават и редовните обяснения в любов. "Мляко и мед" разказва за меланхолията по загубеното или никога непритежаваното. Носи сладката носталгия по загубената любов и непреходността на страданието.

Колекция от поеми за любовта, страданието, оскърблението, загубата и изцелението. Рупи Каур се заиграва с най-тънките нишки от живота на човек, за да покаже, че не винаги животът е само бял или черен. Тя пренася читателите на пътешествие през най-тъмните и непознати кътчета на човешката душа, където не би трябвало да има болка. Показва пътя на оцеляването чрез писане, но и пътя на падението. Четирите крачки, които представя и чрез четирите раздела на своята стихосбирка нараняването, обичането, счупването и изцеляването са и начин да се превъзмогне болката по отминалото или вече изпуснатото.

"Мляко и мед" разказва за женственото, недооцененото във всяка една жена. Дискриминация, насилие и недоверие се преплитат, за да се достигне до момента, в който точно жената се превръща в достатъчна, за да успее да се справи с живота си. Кръвта и потта заедно със сълзите са помощ за оцеляването в свят на липса на любов.

"любовта накара опасността
в теб да прилича на сигурност"

Рупи Каур смесва човешките емоции, до които се е докоснала, за да забърка коктейл от неизпълнени желания, недостижима любов и болка. Стихосбирката оставя четящия със смесени чувства и го кара да се замисли, дали понякога не е важно да се погрижиш първо за собствения си живот и сърце.

Коментари