"Двор от скреж и звездна светлина"-пътят между болката и щастието

Жанр: Фентъзи, YA
Издателство: Егмонт
Оригинално заглавие: Court of frost and Starlight
Преводач: Цветелина Тенекеджиева
Корица: Твърда
Година: 2018 г.
Страници: 288




Сара Дж. Маас зарадва феновете си през май тази година с издаването на новелата, която продължава историята на Фейра, Рисанд и тяхното обкръжение след края на "Двор от крила и разруха". В интернет пространството отзивите за книгата бяха както положителни, така и отрицателни. Голяма част от феновете остана разочарована. Всъщност, новелата е плавен преход към следващата история от света на Притиан - тази на Касиан и Неста.

Читателят се среща с героите няколко месеца след края на битката с краля на Хиберн и неговите войски. Остават няколко дни до зимното слънцестоене и Фейра като Велика господарка не знае какво да очаква. Кошмарите от миналото преследват както нея, така и семейството ѝ. Илейн се възстановява постепенно, но все още отказва да установи каквито и да е отношения с Люсиен, докато Неста се е отдръпнала много от Фейра и Рисанд.

В книгата не се дава толкова фокус на отношенията между двамата, въпреки че в един момент връзката им беше повече от подробно описана, а желанията на Рисанд рязко успяха да компенсират и за трите предишни книги. Двамата с Фейра се борят със собствените си страхове и проблеми, за да се достигне до момента, в който Фейра се изправя пред Двора на кошмарите като пълноправна на Рисанд.

Неста е изживява болката от загубата и видяното по напълно различен начин от сестрите си. Тя се отдалечава от тях, заживява отделно, като гуляйският ѝ живот не остава незабелязан от Вътрешния кръг на Рисанд и най-вече от единственият илирианец, който се интересува силно от нея-Касиан.

От друга страна Рисанд се изправя и срещу собственото си минало в лицето на Тамлин, който е напълно сломен и изоставен от всички. Въпреки това Великият господар на Двора на нощта успява да изкупи вината си, за да успее да заживее спокойно до своята другарка.

Авторката пренася читателя в магичния свят на Притиан, който е непознат. Не е онзи от първите три книги, който е разкъсван от препирни за територии или за жена. Тук Притиан, а и самият Веларис са предадени през погледа на героите, които са сплотени под една или друга форма.

Сара Дж. Маас успява да спечели вниманието на читателската аудитория с тази новела, чрез която описва прехода между болката и изцелението на героите си, за да успее да предаде началото на следващата си история - тази за Касиан и Неста. 

Коментари