"Сянка и кост" - в мрака се крият страховете от миналото

Жанр: Фентъзи, YA
Издателство: Егмонт
Оригинално заглавие: Shadow and Bone #1
Преводач: Анелия Янева
Корица: Mека
Година: 2013 г.
Страници: 312






Много е лошо, когато си харесаш трилогия, която от години няма никакъв тираж. Хубаво е, когато по случайност откриеш първите две книги, а третата няма и лъч надежда да намериш. Това не попречи да започна "Сянка и кост" - първа книга от трилогията "Гриша" на авторката Лий Бардуго.

Книгата започва с детството на главната героиня Алина Старков и нейния най-добър приятел Мал. Отгледани от деца в сиропиталище, те израстват заедно и са неразделни, дори когато биват запратени в суровия свят на Равка. Авторката умело прави препратки както към местоположението на Русия, така и към нейния бит и култура още в началото на книгата.

Като младши картограф, Алина винаги остава незабелязана. Пътят, по който поема главната героиня я отвежда и до Безморие - мрачна пустоиш, която разделя източна от западна Равка и заради която са създадени двете най-силни войски- Първа и Втора армия. Навлизайки в Безморие, гарнизонът на Алина бива нападнат от волкрите - създания, които са дело на Черния еретик, един от най-мощните Тъмнейший, които е съществувал и е бил част от Гриша.

Спасявайки Мал и всички останали, Алина се оказва част от Гриша. А кои са те? Хора, които умело успяват да овладеят материята и да я подчинят на желанията си. Обучени специално да служат на царското семейство, Тъмнейший винаги е най-силният от тях. Част от Гриша са войниците от Втора армия. Корпоралки са Орденът на Живите и Мъртвите - Сърцеразбивачи (доста добро наименование предвид, че всеки един от тях е смъртоносен убиец) и Лечителите. Етералките са Орденът на Призоваващите, който се състои от Огнетворци, Вихротворци и Вълнотворци. А накрая са Фабрикаторите, които успяват да манипулират и обработят всичко, което им падне в ръцете.

Алина се оказва единствена по рода си, която може да призовава светлина. Привлечена от Тъмнейший и неговите обещания, че ще помогне да овладее силата си, Алина се оказва въвлечена в дворцови интриги, безсилна пред мощта, която се крие в нея. Впуска се в приключението да открие мистичното стадо на Морозов, чийто елен може да ѝ помогне да разбие Безморие и да прогони злите чудовища там. Но мракът надвисва над нея, за да ѝ припомни, че той никога няма да умре.

Лий Бардуго успява да съчетае както бита и културата на Русия, така и да предаде красотата на пейзажите, които описва. Създава силни и борбени образи и прави плавен преход към втора книга от трилогията. Битката между Алина и силите на мрака се оказва невъзможна без помощта на най-добрия ѝ приятел.

Коментари