"Вчера"- нашето утре придобива смисъл

Жанр: Драма
Издателство: Класика и стил
Корица: Мека
Година: август 2018 г.
Страници: 108





Преди седмица се върнах към "Вчера". Първо прочетох книгата, за да си припомня удоволствието. После си пуснах и филма, който съм гледала десетки пъти и винаги ще обичам не само заради самата история, но и заради образите. Емблематична книга както за времето си, така и за поколението. Героите говорят с до болка познат начин, преплитат се с толкова известни образи. Репликите от филма се напасват толкова добре с книгата, парченца от пъзел. Разбира се, има и разлики, които могат да се пренебрегнат, ако човек обича историята.

Какво може да се каже за книгата? Бунтът на младите, тежкото време и ограниченията налагани тогава, невъзможната любов между богаташката дъщеря и обикновеното момче. Налаганите големи очаквания върху самите деца тогава, заради състоянието и възможностите на техните родители, ги обръща срещу самата система. Времето е на крайностите, а място за любов и приятелство няма, не и по онова време. Желанието за себедоказване се превръща в ръководна сила по пътя към високите стъпала на обществото.

"-Сядам да попълвам писмото — обяви ученикът Костов. — Давайте идеи за провинение!
— Говоря в строя — предложи Попеско. Кротката му душица винаги се нагаждаше към изискванията на учителското тяло.
— Бездарно — отметна луничавата си глава ученикът Костов. — Друго?
— Шушна в строя — изсумтя Германа. Той пък беше буквалист човек — както си е, така да се пише.
— Тука има нещо — вдъхновено вдигна писалката си ученикът Костов и яростно я забоде върху листа. — Шушумуша и дисциплиноразвалям строя! Идеално нали!
— Добави също, че иначе си добре и че редовно си изяждаш закуската — рекох аз. 
Дали тези черти са се запазили и до днес? Вероятно е. Всяко поколение трябва да извършва своя бунт, дали когато спре тока или двама влюбени се хванат за ръце пред цялото училище.
 "- Първи номер на дъската!
   - Отсъства.
   - По майчинство!"


Новото юбилейно издание е с красива корица, кадри от филма и скици. История за миналото "Вчера", което го има и там някъде в бъдещето. Защото едно вчера, не може да изчезне толкова бързо.

Коментари