"Всички лъжат" - но нищо не остава скрито от света на интернет

Жанр: Интернет, наука, социология
Издателство: Вакон
Оригинално заглавие: Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are
Преводач: Деница Попова
Корица: Mека
Година: юли 2018 г.
Страници: 280





Всички лъжат. Но и всички вярват на огромното количество лъжи, което ги залива всекидневно. Сет Стивън-Давидовиц повдига завесата на една малко изследвана територия, която дава отговорите на много от въпросите на хората. Авторът претендира, че знае как да използва достъпа си до big data, а тук идва и завръзката в цялото негово проучване, което хвърля светлина върху, може би, най-добрия източник за истините, които изричат хората - Гугъл.

Давидовиц показва колко голямо знание се крие в търсенията на хората, които всеки ден изписват в Гугъл. Представя се и динамичното развитие на света, както на локално, така и на глобално ниво. Уловено е отношението на хората към актуалните теми, което все по-често бива пропускано в медийния шум. В проучването е включена голям брой информация и от Фейсбук и Уикипедия. Давидовиц представя и интересни факти от най-големия порно сайт в света- PornHub. От него той добавя не само много интересни факти, но и голям брой куриози, които хората нямат смелост да признаят пред своите близки и приятели.

Авторът излага твърдението, че избирането на Тръмп за президент е можело да бъде предвидено, ако се е обърнело по-голямо внимание на търсенията на хората в интернет, отколкото на социологическите проучвания. Обама е събуждал силна расова омраза, без дори да си има представа само с няколко свои думи.

Истината триумфира зад перфектното прикритие на лъжата. В Америка, където в голяма част от щатите абортът е ограничени законово, са отчетени рекорден брой на търсения от жени, които сами търсят начин да направят аборт с кошмарни методи. Търсенията как се прави аборт със закачалка са 4000. Промивка на матката с белина, както и ударите в корема са само няколко от търсенията, които довършват тъжната картинка на "перфектното" американско общество.

Най-хубавото за всеки книголюбец е кратката статистика, която Давидовиц представя. Използвайки данни от Амазон, той представя, че едва 90% от хората са стигнали до края на "Щиглецът" на Дона Тарт. А само 7% са успели да довършат труда на нобеловия лауреат Даниъл Канеман "Мисленето". И за финал едва 3%  стигат до края на "Капиталът. XXI век" на Тома Пикети.

Книгата представя интересен поглед над лъжите, които крият хората от света и дава по-голяма яснота за истината, която все по-често бива потулвана покрай медийния шум. На места информацията и данните заливат читателя, но трудът, който е положил Давидовиц за написването ѝ, заслужава тя да бъде дочетена до край.

Коментари