"Скълдъгъри Плезънт" - невероятните приключения на скелета-детектив


Жанр: Фентъзи
Издателство: Студио Арт Лайн
Оригинално заглавие: Skulduggery Pleasant
Преводач: Емануил Томов
Корица: Галина Василева, мека
Година: 2010 г.
Страници: 320

Честно, нямах и най-малкото намерение да започвам "Скълдъгъри Плезънт", поне не и в близката година. Всеки втори около мен постоянно ми повтаряше колко уникално добра поредица е и как ще се влюбва в скелета-детектив. Е, оказа се, че Скълдъгъри се превърна в най-голямото ми книжно откритие за тази година.

Скелетът на корицата може и да изглежда малко плашещо, но всъщност е най-добрият. Името му е Скълдъгъри Плезънт, което е безкрайно звучно и приятно за произнасяне. Той си го е избрал сам, за да опази рожденото си име от магьоснически посегателства. Скълдъгъри е детектив, кой е преживял много, много векове в битки с лошите магьосници и всякакви причудливи създания. Превърнал се е в легенда и всеки, който не е от света на смъртните е чувал името му. 

Въпреки целия си вековен опит бива изправен пред нелекото изпитание да се справи с 13-годишната Стефани, която тъкмо е наследила от щурия си чичо тайнствена вила и доста солидно състояние. Като бонус и тя разбира, че скучния свят всъщност е арена на магьоснически сражения и на всякакви странни и невероятни създания. 

Още от първите страници Стефани е принудена да бяга от нещо/някой, който желае или да вземе нещо то нея, или да я убие. Постепенно тя започва да се ориентира и да се превръща във Валкирия Каин, което я освобождава и от неудобството да крие рожденото си име. Естествено, за да бъде купонът пълен, тя се оказва с магически способности, които постепенно се проявяват. 

Валкирия и Скълдъгъри трябва да преследват и победят един много, много лош магьосник, който нарушава споразумението за мир, търси могъщ скиптър и други магически неща и за финал книга с мнооого имена, който ще му помогне да управлява света. 

Дали злодеят има изобщо някакъв шанс срещу всеизвестен ходещ скелет, който раздава куршуми и опасна 13-годишна тийнейджърка? 

Хуморът се лее от всяка една страница и книгата върви много леко и приятно. Прекрасна е за тийнейджъри, а и грабва интересът от първата страница. Скълдъгъри е образ, който успява да плени читателят още от първата страница. 

"-Искаш да кажеш, че не си сигурен дали съществуваш, или не?
-Относително сигурен съм. Така де, може и да греша. Може да съм някаква ужасна халюцинация, измишльотина на въображението си.
-Може ли да си измишльотина на собственото си въображение? 
-И по-страшни неща са се случвали". 

Бисерите, които се срещат по страниците на книгата се на един или два и са паметни.

"-Ами не. На слънце вампирите единствено хващат тен, като теб и мен. Е, като теб. Аз по-скоро избелявам". 

"Скълдъгъри Плезънт" поставя началото на голямото приключение на скелета-детектив и Валкирия Каин, които ще се борят да спасят света с цената на всичко.

"-Какво, жив скелет не стига ли? - тъжно поклати глава детективът. - Какво е нужно в днешно време, за да впечатли човек младите?" 


Коментари