"Скълдъгъри Плезънт: Мрачни дни"- Валкирия и Скълдъгъри спасяват света за пореден път

Жанр: Фентъзи
Издателство: Студио Арт Лайн
Оригинално заглавие: Skulduggery Pleasant Dark Days
Преводач: Златка Паскалева
Корица: Галина Василева, мека
Година: 2012 г.
Страници: 444



Четвъртата част от щурата поредица за Скълдъгъри Плезънт поставя в главна действаща роля неговата партньорка в детективството Валикия Каин. Читателите се срещат с една поотраснала Валкирия, която едва ли е очаквала толкова скоро да ѝ се наложи да се оправя сама.

Скълдъгъри Плезънт вече няколко месеца е затворен в измерението на Безликите и подлаган на жестоки изтезания, а Валкирия прави всичко по силите си, за да го върне. Успява дори да се забърка с некромантската магия само, за да има достатъчно сили. Успява да достигне и до крайността да открие истинския череп на Скълдъгъри, за да може да го върне. На нейна страна са старите познайници от предишните книги, а за постоянно до нея и е последния телепортатор на света.

Самоубийствената мисия се увенчава с успех, но Скълдъгъри се връща от луд по-луд. Мъченията, които преживява при Безликите, му помагат да открие и усъвършенства нови свои сили. Естествено, двамата отново си спечелват неблагоразположението на Убежището.

"-Можеш да летиш - прошепна Валкирия.
-Доскуча ми да вървя пеш - отвърна детективът".

Естествено, лошите отново кроят своите планове. Новият лош е Скарабей. Преживял два века в един от строго охраняваните затвори за нещо, което не е извършил. Сега всички оцелели лоши поддържат крехък съюз с единствената цел да разрушат Убежището и да убият върналия се Скълдъгъри и Валкирия.

Добре дошъл отново, Скълдъгъри! Сега, обратно да спасяваш света!

На страниците на книгата се появяват доста луднали зомбита, някоя друга бомба, странен хотел с още по-странен собственик и естествено, претъпкан стадион, където трябва да умрат хиляди души, за да бъде отмъщението пълно.

Четвъртата книга от поредицата е много по-сериозна от предишните. "Скълдъгъри Плезънт" започна много леко, но градацията е осезаема. Малката Валкирия вече няма как да се държи като нацупената тийнейджърка, защото проблемите са прекалено много, а и предсказанието, която гласи, че краят на света е близко и нейните родители ще загинат не ѝ дава покой...


Коментари