"Скълдъгъри Плезънт: Да си играеш с огъня" - светът има отново нужда от спасение


Жанр: Фентъзи
Издателство: Студио Арт Лайн
Оригинално заглавие: Skulduggery Pleasant Playing With Fire
Преводач: Емануил Томов
Корица: Галина Василева, мека
Година: 2010 г.
Страници: 320


Светът постоянно има нужда да бъде спасяван! Какво знаем ние, обикновените хора, който бързаме, за да не изпуснем я метрото, я сериал вечерта, я някое хубаво гадже. Валкирия Каин и Скълдъгъри Плезънт винаги са на линия, за да спасят света от пълното му разрушение и във втората книга от невероятната поредица на Дерек Ланди.

Втората книга има подзаглавие "Да играеш с огъня". В нея Валкирия окончателно е прехвърлила задълженията си на намусена тийнейджърка на своето огледално отражение и безпроблемно размята магии насам-натам. А повярвайте, не е лесно да спасяваш света 24/7, да ходиш на училище и да поддържаш семейното спокойствие с двама шантави родители.

А Валкирия си има доста проблеми, като изключим семейството. Набелязана от истински вампир (не като онези блестящите), който има да ѝ връща за белег с бръснач, професионален убиец с картичи способности може всеки момент да изникне под краката ѝ, а един луднал старец на име Изтезанието държи на всяка цена да я види мъртва. За финал на цялото представление един още по-луд магьосник, от този в първата книга, успява да навлече дребна броня и да събу Гротескния- крайно модернизирана форма на Франкещайн, който се състои от частите на различни чудовища. Естествено, продължава и фанатичната идея на Серпин от първата книга - да върне Безликите, а по улиците да потекат реки от кръв (това не успява).

Скълдъгъри и Валкирия се заемат с осуетяването на плановете на лошите. Нещата се усложняват доста, след като убиват трима от най-добрите бойци на страната на добрите - Секачите. Лошите нямат никакъв шанс срещу страхотният отбор на Скълдъгъри и Валкирия, но първо успяват да направят достатъчно поразии, които да ядосат детектива-скелет и младото момиче.

"-Все казвам на Скълдъгъри, че трябва да си вземем мотор - ухили се Валкирия.
-И какво казва? 
-Че хората, който се обличат в кожи, като теб, трябва да карат мотоциклети. Хората, които носят изискани костюми, като него, трябва да карат Бентлита".

Дерек Ланди тактично насочва читателя към третата част от поредицата, където лошите ще са още по-лоши и най-вероятно същ ще се стремят да върнат Безликите. Но нищо не може да се опре на силите на Валкирия и Скълдъгъри. Все пак, няма по-добра комбинация на доброто от детектив-скелет и бойна тийнейджърка. 

"-Не умрях - каза тя.
-Разбира се, че не. Прекалено съм умен, за да умра, а ти си прекалено хубава.
-Такава съм си - каза Валкирия и успя да се усмихне". 

Коментари