"Тяло под роклята" - пътят на изкуплението минава през Ада

Жанр: Драма
Издателство: Сиела
Корица: Дамян Дамянов, мека
Година: септември 2018 г.
Страници: 244




За някой книги е много трудно да се пише. Тези книги не са скучни, нито прекалено интересни. Те са.. ами дълбоки. Хващат те за гърлото и отказват да те пуснат. Думите на творбата дълбаят дълбоко в теб, за да успеят да стигнат до сърцето ти и да се настанят там. Това прави с читателя и новият роман на Галин Никифоров - "Тяло под роклята". Дълбае си свой собствен път до всеки читател. Не и всеки ще може да възприеме историята. Това и не е книга за всеки.

"Тяло под роклята" разказва за изкуплението. За борбата да се поправят грешките с единствената идея да се постигне душевен мир и спокойствие. Щастието се превръща в недостижима величина пред главния герой, който от малък трябва да порасне прекалено бързо, както и малката му сестра. История за двама близнаци, които се допълват взаимно и не могат да бъдат разделени, докато не се достига момента, в който връзката между тях бива болезнено прекъсната и човешкото поставено на кръстопът.

Героите в романа на Галин Никифоров не са еднопластови. А и няма как. Взимат главни роли в един театър на страданието и болката, където трансформацията се превръща в пречистващата сила на изкуплението.

Смъртта присъства зад всяка една страница и чинно чака своята възможност за появяване. И докато главният герой Борис е на път да промени изцяло себе си, за да получи своето изкупление, неговият път към Ада се превръща в неизменна част от вътрешната му борба и желание да се погрижи за всички около себе си, дори това да не е по възможностите му.

Размиването на двата образа между Борис и Бориса е много интересен и интригуващ в целия роман. Кой, кой е. Дали Борис е Бориса или... Преките връзки, които авторът прави с проучванията си в света на модата, медицината и психологията, също така спомагат за създаването на един пълнокръвен и истински роман.

"Тяло под роклята" не е книга за всеки читател. Един ще улови една част от историята и дребните елементи в нея, друг читател ще му направи впечатление нещо коренно различно. Въпреки това романът на Галин Никифоров спечелва своето място както с майсторски изградената си история, така и с неочаквания си финал.

Коментари