"Жената-котка: Крадец на души" - супер герои и супер злодеи в борба за Готъм

Жанр: Фентъзи, YA
Издателство: Сиела
Оригинално заглавие: Catwoman Soulstealer

Преводач: Стоянка Сербезова - Леви

Година: 2019 г.
Обработка на корица: Дамян Дамянов, мека
Страници: 392





Типично покрай всички нашумяващи филми свързани със супер герои, злодеи и всякакви други същества от вселената на Marvel и DC, се очакваше да се появят и книги, свързани с определени образи. Редно си беше след като Жената-чудо и Батман и един малък злодей да си получи своята история. Точно така, говоря за Жената-кока.

Кой не знае Жената-котка? Вечният опонент на Батман, любима на Батман, изкусителка и прочие. Какво се случва, когато нашумяла авторка като Сара Дж. Маас се захване да пресъздаде историята на една от DC Icons? Неочаквано добра комбинация. 

Типично в стила на Маас, читателите биват запратени в света на Готам, където малката Селина Кайл защитава своята сестра и трябва да се грижи за нея. Тук стана малко кофти, че се отнемат свръхестествените елементи, които помагат на героинята да се превърне в Жената-котка и се заменят с измислена сестра, която трябва да пази. Типично в стила на Сара, тя избира да изпрати героинята не къде да е, а в Лигата на асасините (колко типична Сара, колко типично). Идеята за самата лига, вътрешното устройство и нейните членове са сигурно неща, на които е заложила авторката и в това няма нищо лошо. Поне това е позната територия както за нея, така и за нейните фенове, а и дори за тези, които не са запознати с творчеството ѝ. 

Въпреки това, като награда действието се развива в Готъм и читателите получават герои като Отровната Айви, Харли Куин, Жокера, Батуинг и естествено... Батман. 

Книгата има добър замисъл, но има какво още да се желае. За всички, които са запознати с комиксите от света на DC, има прекалено много взаимствани неща, които са насъбрани в едно. Като че ли авторката е имала предостатъчно материал, но не е знаел как точно да го събере и опише. 

Историята на Селина се развива бързо и е динамична - има своите възходи и падения. Като всеки супер герой тя успява да се пребори с лошите, да пребори смъртта и ей, дори успява да си хване и готино гадже. Като един истински силен женски герой. 


Коментари