"180 секунди" - 3 минути, за да разкриеш сърцето си


Жанр: Тийн, романтичен

Издателство: ICU Publishing

Оригинално заглавие: 180 Seconds

Преводач: Елка Виденова

Година: 2019

Корица: Стоян Атанасов

Страници: 312

180 секунди, в които човек разкрива душата си. Звучи наистина невъзможно, особено пред непознат човек. Не вярвам в любовта от пръв поглед, още повече от първите 3 минути, но Джесика Парк успешно представя своята идея за тази възможност. "180 секунди" е роман за любовта от пръв поглед, за болката и за щастието, за провала и успехите.

"180 секунди" е тийн роман за първите трепери на любовта, за страха, който човек може да изпитва света. Засяга теми за развитието на обществото, психическото здраве на човек, както и за връзката дете-осиновител. Хубавото е, че романтичната връзка, която изграждат двамата главни герои, някак остана на заден план поне през първата половина на книгата и се обърна повече внимание на чувствата на Алисън, отколкото на отношенията ѝ с Есбен. Историята, която представя Джесика Парк, насърчава хората да бъдат по-добри, по-сърцати и да помагат на останалите около себе си. Хубавото е, че социалните мрежи са превърнати в начин всички да помогнат на определен човек със създаването на публикации и хаштагове - #гаджетомиалисън, #алисънистефи.

Главните герои са Алисън и Есбен - двамата се срещат по време на социален експеримент, след което историята им става обща. Алисън е интроверт, който изпитва нужда да избягва хората и да живее сама. До момента, в който не се среща с Есбен, който е пълна нейна противоположност. Постепенно Алисън започва да излиза от черупката си, за да достигне до момента, в който Алисън трябва да помогне на най-близкия с човек. Двамата с Есбен се подкрепят, разкриват тайните си и се преоткриват взаимно.

"180 секунди" представя и връзката между приятелите - колко е важно всеки да има някой до себе си в трудните моменти, да получава подкрепа. Показва и колко е важно човек да се измъкне от системата на осиновяването, когато е малък. Ако това не се случи, това може да се отрази зле на доверието му, на отношенията му с хората.

"180 секунди" на Джесика Парк е много емоционална книга, което е типично за този жанр. Въпреки това, тя засяга много важни теми от ежедневието на хората, за които доста често, не се говори. В допълнение, авторската разказва една красива любовна история за преоткриването между хората и това как любовта може спасително въже, когато човек се е отказал от света.

Коментари