"Убийството е всичко" - което може да направи една книга бестселър

Жанр: Криминален, трилър

Издателство: Еднорог

Оригинално заглавие: The Word is Murder

Преводач: Зорница Русева

Година: април 2019

Корица: Мека
Страници: 352


Името на Антъни Хоровиц нашумя още в края на 2018-та година, когато в България бе издадена първата му книга "Мозайка от убийства". С втората си книга "Убийството е всичко", Хоровиц затвърждава мястото си като един от най-добрите криминални писатели през последните няколко години.

Сюжетът на книгата се върти около смъртта на Даяна Купър, която посещава погребалното бюро, за да уреди своето погребение и 6 часа по-късно е намерена убита. Бившият служител на полицията Даниъл Хоторн е извикан като консултант, за да помогне за разплитане на убийството. От друга страна, Хоторн се свързва с Антъни Хоровиц (дам, авторът също присъства в собствената си книга), като му предлага да разследва с него и да напише книга за живота на Хоторн.

"Убийството е всичко" е разказана от името на писателя. Този подход е много интересен и предава особен интерес към цялостното развитие на разследването около убийството на Даяна Купър.

Персонажите са много реалистични и читателят не може да не им симпатизира по някакъв начин или да не ги хареса. Хоторн е главно действащо лице в книгата - той е много особен, професионалист в работата си, с нестандартни навици при разкриването на случаите. От друга страна Хоровиц предоставя достоверна информация за себе си, с което успява да спечели читателите и дори да предаде очарование на образа си.

Взаимоотношенията между Хоровиц и Хоторн не изглеждат особено добри, дори в повечето моменти изобщо не успяват да се сработят. Фактите, които трябва да бъдат доказани с доказателства се сблъскват с писателското въображение, което доукрасява всяка една история. Въпреки това общата им цел е да бъде създадена книга, която ще успее да им донесе продажби.

Финалът успява да докаже, че докато читателят си мисли, че вече знае кой е убиецът, Хоторн успява да му натрие носа и отново доказва, че идеята без доказателства не струва нищо. Книгата е показно за това какво може да сътвори един автор, когато реши да се запознае със своя герой в своята книга.

Коментари