"Ана"- женска сила, способна да преобърне света

Жанр: Драма

Издателство: Сиела

Година: 2019

Оригинално заглавие: Ana's Way

Корица: Моника Писарова, мека

Страници: 332


Хората обичат да четат за онова "преходно" време след 1989 г. Тогава нещата са били несигурни. Сутринта се събуждаш с пари, вечерта може и да нямаш покрив над главата си. В това размирно време се развива и историята на Ана, героинята от романа "Ана" на Мануела Драганова.

Романът първо излиза на пазара в САЩ със заглавието "Ana's Way", а редактор на книгата е Даниел Бъргес, който е работил със Стивън Кинг и неговите автори много често успяват да оглавят челни позиции в много от класациите за книги. В България книгата излиза под логото на издателство "Сиела".

Коя е Ана? Жена, която е готова да преобърне света, за да сбъдне всяка своя мечта, за да опази семейството си. Още с първите няколко реда, авторката успява да привлече вниманието на читателя именно върху това, че Ана пътува към Америка и чете не какво да е, а именно "Атлас изправи рамене". Първоначално това изглежда незначително, но с развитието на историята, се оказва със символично значение за героинята.

Историята на Ана се развива в първите години на Прехода - неспокойно време, в което животът на никой не е бил особено сигурен. Тя се влюбва дълбоко и искрено в по-възрастен от нея мъж, който е забогатял съмнително бързо. Въпреки това, те създават семейство, ражда се дъщеря им. Всичко изглежда прекрасно в онези несигурни години, до момента, в който на него не му се налага да избяга заради множество финансови измами и не оставя Ана сама срещу всички.

Може би, в този момент започва и истинската история на героинята. Тя се запознава с Колектора - мъж с власт, собствена представа за света и очевиден интерес към нечистите сделки и голямата власт. С негова помощ, Ана успява да сбъдне голяма част от плановете си, но зад лицето на Колектора се крие безскрупулен мъж, който е готов на всичко да осъществи целите си. Ана скоро осъзнава, че той не е мечтаният бизнес партньор и все по-често ще ѝ създава проблеми.

Романът "Ана" носи привкуса на неприятното време след 1989 г., когато несигурността и беднотата са заемали главна част от живота на хората. Силният женски образ, който изгражда Мануела Драганова е пример за невероятната сила, която всяка една жена има в себе си и показва, когато трябва да защити семейството си.

Коментари