"Злият крал" - в двора на елфите нищо не е такова, каквото изглежда

Жанр: Фентъзи

Издателство: Ибис

Оригинално заглавие: The Wicked King

Преводач: Боряна Даракчиева

Година: август 2019

Корица: Кремена Петрова, мека
Страници: 288


Холи Блек е царица на магическите светове. Тя майсторски започна историята между елфския принц Кардан и човешкото момиче Джуд. Майсторски предаде и тяхната вражда, истинската омраза. През нейните очи читателят успя да види интригите, заговорите и убийства в двора на Елфхейм. В "Жестокия принц", Холи Блек запозна читателите си с жестокия свят на елфите и че те не са прекрасните магически създания от филмите. В "Злият крал", читателят се среща с Джуд и Кардан няколко месеца след като той е станал елфически крал.

След кървавия преврат, Кардан е под властта на Джуд за една година и един ден. Заедно със своя Двор на сенките, Джуд управлява тайно цял Елфхейм чрез Кардан. Всичко изглежда привидно нормално, макар тя тайно да забелязва странните промени, които младият крал носи със себе си. Включително и промененото му отношение към нея. Горещата му омраза, обидите му, постепенно стихват, а все по-честите им срещи и посещенията му в нейните покои, започват силно да я тревожат.

Морските дълбини силно се вълнуват от коронясването на новия крал и най-вече от това, че той има нужда от съпруга. Джуд отново попада в центъра на множество политически интриги и заговори, голяма част, от които тя сама заплита. Животът ѝ започва да се разделя между това, което трябва да бъде и чувствата, които започва да изпитва към Кардан.

Отношенията между героите стават все по-объркани. Джуд е предадена от най-близкия си довереник, без да знае дали наистина е така или не. С всяка една страница от книгата, читателят тръпне в очакванe, какво може да се случи с Джуд или как ще постъпи Кардан. Холи Блек изгражда техните отношения и всяко едно тяхно изменение бавно и внимателно, като че ли реди пъзел, за да може максимално читателят да се доближи до техните усещания.

Финалът на втора книга от поредицата за "Вълшебния народ " оставя читателя в трепетно очакване. Надцакването между Джуд и Кардан приключва неочаквано за Джуд, но кралицата на шпионите едва ли ще остави нещата по този начин.

Коментари