"Карай плуга си през костите на мъртвите" - за природата, човека и лудостта

Издателство: ICU Publishsing

Оригинално заглавие: Prowadź swój pług przez kości umarłych

Преводач: Силвия Борисова

Година: 2020

Корица: Таня Минчева, мека

Страници: 254

"Карай плуга си през костите на мъртвите" е книга на Олга Токарчук, до която българските читатели могат да се докоснат, благодарение на ICU Publishing. Възродена в прекрасно издание, тя е истинско удоволствие за всички почитатели както на полската писателка, така и на Уилям Блейк.

Токарчук запраща читателя в отдалечена местност в Югозападна Полша, в Пласковиж, на границата с Чехия. Както всяко едно място, което е далеч от покварата на технологизирания живот, то е запуснато и изоставено и си има само няколко обитатели - Матога, Големия крак и главната героиня, Янина. Като всяко малко и самотно място, смъртта се превръща в събитие и и именно заради това започва този разказ.

Големият Крак е намерен мъртъв, заобиколен от останките от убито животно. Никой не тъжи за този саможивец, а за Янина неговата смърт е облекчение. Тя не понася жестокостта му към животните и отношението му към тях.

В това отдалечено от цивилизацията място, хората или трябва да живеят в симбиоза с природата или да се превърнат в нейни врагове. Янина, която вече е пенсионирана дама, живее с любов към животните на това място, като читателят не разбира нищо за нейното минало, нито защо живее на това място. Тя се превръща в основната движеща сила на тази история, която с всяка изминала страница, се превръща във все по-мистериозна, все по-насилствена. Защо се случват все повече убийства, все по-насилствени и кървави? Защо са намесени животни?

Развитието на история достига до логична връзка, което е най-сигурното в една история. Токарчук си проправя път до мозъка на читателя, за да го накара да си зададе въпроси дали постъпките на някого може да са оправдани или лудостта не всеки път може да бъде оправдана. Независимо от обстоятелствата. Читателят достига до разбирането, че природата и човек са много по-свързани, отколкото може и да се предполага.

А всеки, който иска да се запознае с историята на Янина, може да прочете "Карай плуга си през костите на мъртвите". Олга Токарчук създава един невероятен, плътен свят, който оживява пред очите на читателя, а стиховете на Уилям Блейк, които присъстват в началото на всяка една глава, допринасят за изграждането на мистицизма и обаянието на историята.



Коментари