"Нощен патрул" - предпазва от неканени посетители и световно унищожение

Жанр: Фентъзи

Издателство: Сиела

Оригинално заглавие: Ночной Дозор

Преводач: Васил Велчев

Година: 2020

Корица: Живко Петров, мека

Страници: 466

Сергей Лукяненко е много добре познат на българските читатели с "Чернова", "Звездна сянка", "Белова" и още няколко заглавия, които са излизали на пазара. Въпреки това поредицата за Патрулите винаги си е оставала някак по-напред в неговото творчество.

След като издателство "Сиела" пуснаха "Нощен патрул", а съвсем скоро ще се появи и "Дневен патрул", е време и тази поредица да се върне в пълната си Светлина и Мрак.

Лукяненко запраща читателя в Москва. Там се намира и една от важните точки на разделение между Мрака и Светлината. Различните, някога част от човешкия род, но вече не, притежават специални сили и умения. Разделени са на определена йерархия и дори успяват да проявят някакво уважение между ненависта и купищата работа. За да бъде още по-интересно, те успяват да влизат в Сумрата - алтернативна реалност, която е разположена на няколко нива. Нещо като супервселена, в която Светли и Тъмни преодоляват физични закони и което доста често им коства много сила.

Светлите и Тъмните никога не са се обичали и понасяли, успяват да се разберат чрез прости правила. Всяко намесване в човешките работи на някой от Различите, независимо към коя фракция принадлежи, дава право на ответните да имат свобода на действие за подобно нещо. По този начин се получава някакво равновесие. Над всички стоят Инквизиторите - те са се издигнали над Различните и са осъзнали, че няма нищо по-важно от мира и равновесието - те са Съда, пред който няма право на обжалване на присъда.

Нощният патрул са "добрите" - те следят действията на Тъмните през нощта и влизат в действие, ако интересите на Светлите са нарушени. През деня Дневния патрул следи за абсолютно същото, те са нещо като "лошите", но не точно. Цялата идея е да се крепи мира и равновесието, като главната цел е ненамеса в човешките дела на нито една от двете фракции.

Главният герой Антон Городецки, се оказва забъркан в страхотна каша. Той среден по сила Светъл, пред който не се очертава никакво блестящо бъдеще, стандартен оперативен работник. Още с първото си излизане като оперативен работник, се забърква в страхотна каша, която се развива в няколко истории през цялата книга. В последната история се разплита всичко и се разбира защо Антон изиграва главна роля и всичките му перипетии са свързани с една жена и момче, които се оказват ключови както за него, така и за Москва.

А, естествено, Москва се оказва пред катастрофа в огромни мащаби. Обикновеният Антон се оказва не толкова обикновен, увлечението му по една жена невъзможно, а съдбата му както в морален, така и в житейски път по-неочаквана, отколкото всички могат да предположат.

"Нощен патрул" е хубаво фентъзи, с леко клишираната вечна битка между Добро и Зло. Остава очакването, че в "Дневен патрул" развитието на Антон Городецки ще достигне нови висоти, а магичните му способности ще се окажат доста повече, отколкото всички очакват.

Коментари

Публикуване на коментар