"Трите тела" - човечеството разкъсвано между миналото и бъдещето

Жанр: Фантастика

Издателство: Колибри

Оригинално заглавие: 三体, 2008

Преводач: Стефан Русинов

Година: 2020

Корица: Виктория Стайкова, мека

Страници: 432


"Трите тела" на Лиу Цъсин, първа книга от трилогията "Земното минало" вече е по книжарниците от месец и показа на читателите, че фантастичният жанр не е забравен и може да се превърне в мост както към историческото минало, така и към бъдещето. Всъщност, бъдещето на човечеството се оказва доста несигурно, ако случайно се питате за това.

Главната героиня на романа Йе Уън-дзие, става част от жертвите на Културната революция по време на управлението на Мао. Баща ѝ е убит, майка ѝ се е присъединила към комунистите заедно със сестра ѝ. Уън-дзие, която е обещаващ учен, е изпратена на "бригада", а една случайност я спасява и я връща отново в света на науката. Достъпът ѝ до секретен проект, я превръща в движещата сила на едно действие, което ще има тежки последствия за бъдещето.

"Трите тела" дава началото на мащабна трилогия, в която човешкият и извънземният разум се срещат. Авторът въвежда и виртуалната реалност, като част от опасният план на едно движение, което както е явно, така и тайно. В тази вирутална реалност човек се озовава в странен свят, който не понадлежи на никакви закони, с убийствен климат, който изиграва важна роля и от него зависи развитието на цялата цивилизация.

В няколко нива, Цъсин извежда най-знаковите учени, като ги превръща в главни действащи лица, които трябва да спасят човечеството в тази виртуална реалност. Дори успяват да създадат компютър от многобройни китайски войници с флагчета в ръце.

Авторът си е направил труда да вкара много математика, физика и въображение в този си труд, за да успее да поведе читателите си на едно объркано пътешествие между миналото, настоящето и несигурното бъдеще. През това време, читателите се срещат с един ужасно отракан полицай, който не признава управляващите, объркан учен, който има невероятни познания за наноматериалите и множество персонажи, които изигравят ключови роли за развитието на сюжета.

С много физика, математика, въображение и нотка политика, "Трите тела" е страхотен пример, че научната фантастика все още е жива и ще продължава да изненадва читателите.

Коментари