"Изкуството има значение" - защото идеите, книгите и библиотеките винаги ще съществуват


Издателство: Сиела

Оригинално заглавие: Art Matters

Преводач: Светлана Комогорова-Комата

Година: 2020

Адаптация на текста: Дамян Дамянов

Страници: 111

Много обичам смислени книги. От онези, които те карат да се замислиш защо днес в главата ти е настанала буря, защо не слушаш какво ти говорят останалите. Защото понякога, но през повечето време, въпросът за Вселената и всичко останало е доста по-важен от ежедневните дреболии.

"Изкуството има значение" на Нийл Геймън е малка книжка, с голямо значение. Тя е гласът на писател, който изпраща своето послание на всички, които са избрали пътя на изкуството.

Изданието достига до българските читатели благодарение на издателство "Сиела", талантливия художник Дамян Дамянов и страхотния превод на Светлана Комогорова-Комата.

Хубаво е все по-често да мечтаем, да си измисляме невероятни светове. Да си позволяваме не само да четем, за да се информираме за нещо, но и за удоволствие. Геймън обръща светлините на ежедневието към онези малки, но важни неща, които се отнасят не само за хората на изкуството, но и за всички, които искат да избягат от сивотата на деня.

encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR...В четири кратки есета - "Кредо", "Защо бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтанията", "Сглобяване на стол" и "Правете добро изкуство" , Нийл Геймън припомня на хората, колко са важни книгите, библиотеките и най-вече мечтите.

Геймън засяга пряко важни теми като свободата на словото, свободата на идеите и откриването на верния път за развитие на мечтите. Говори и за библиотеките, колко е важно хората да се грижат за тях и как те са неизчерпаемото гориво за въображението както на малки, така и на големи.

Към всяко изказване на Геймън има илюстрация на Крис Ридъл, която предава по прекрасен начин идеята и смисъла на това да твориш изкуство. Независимо дали става дума за художник, дизайнер, писател, изящни изкуства. Всеки може да твори добро изкуство, стига само да мечтае.


Коментари