"Змия и гълъб" - нищо не е такова, каквото изглежда


Змия и гълъб

Жанр: Фентъзи, любовен

Издателство: Ибис

Оригинално заглавие: Serpent  & Dove  #1

Преводач: Боряна Даракчиева

Година: 2020

Адаптация на корица: Кремена Петрова, мека

Страници: 417


Историите за вещици са вълнували и вълнуват хората от векове. От историческа гледна точка, гоненията срещу вещици допринасят и за фанатичното развитие на религията. Тази историческа линия винаги е оставала някак в сянката на останалите действия на църквата.

Точно този исторически момент Шелби Махурин използва, за да понесе читателя на шеметно приключение, което пренася човек в един свят, в който вещиците са гонени от църквата, а религията е фанатично използвана за целите на архиепископа.

Историята започва с историята на Луиз дьо Блан, която бяга от миналото и се крие по улиците на Сезарин като крадец. Главната ѝ цел е да открадне пръстенът на Анжелика - легендарно бижу, което ще успее да я скрие от преследвача ѝ и тя ще може да води поне за момент спокоен живот. Тя е наследница на Белите дами - вещици, които извличат магията си от света чрез модели, които успват да създават. Заедно с най-добрата си приятелка, Коко, която е Червена дама и използва кръвта си, за да прави магии двете успяват да оцеляват на улицата.

Плановете ѝ се объркват и в живота ѝ нахлува Рийд Дигори, който е ловеци е отдал живота си на идеята за убийството на вещиците. След кратка и много злополучна случка, двамата с Лу се оказват обречени на брак, който нито Рийд, нито Лу са готови да приемат. Той е човек на честта, на действието, на доброто възпитание и отказва да приеме устатата, невъзпитана езичница, която е нахлула в живота му и се рови както в личните му вещи, така и в цялата кула, където живеят.

Лу възприема Рийд като начин да се измъкне от преследвачката си, а именно - нейната майка, която е Морган дьо Блан, кралицата на вещиците. Докато тя се крие и тайно практикува магия с Коко, любовта между Рийд и Лу се разговаря като пожар. След жестоко нападение над архиепископа, Лу е отвлечена, а Рийд е принуден да се изправи пред най-жестоките си кошмари и да се върне към миналото, от което винаги е бягал.

Шелби Махурин създава красива история, в която преплита както историческите нишки за гоненията срещу вещиците, така и изтънчения вкус на Франция за живот. Отношенията между Рийд и Лу се превръщат в главна действаща сила на историята, а тайните и на двама им допринасят за бързото и шеметно развитие на финала.

"Змия и гълъб" е книга за всеки, който иска да се потопи в свят, в който вещиците тайно се борят за надмощия над хората, а един ловец и една вещица показват, че светът не е само бяло или черно и хората трябва да виждат и да изживяват всеки един негов нюанс.

Жанр: Фентъзи, любовен
 Издателство: Ибис
Оригинално заглавие: Serpent  & Dove  #1








Преводач: Боряна Даракчиева

Година: 2020

Адаптация на корица: Кремена Петрова, мека

Страници: 417

Коментари