"Долината на изгубените тайни" - няма нищо по-силно от приятелството, дори войната




Жанр:
 Детски, приключенски

Издателство: Дъбови листа

Оригинално заглавие: The Valley of Lost Secrets

Преводач: Габриела Кожухарова

Година: 2021

Адаптация на корица: Kontur Creative, мека

Страници: 309



Лесли Пар е непознато име за българския пазар. А предвид колко често започнаха да излизат детски книги, бе въпрос на време нейната първа книга да се появи по българските книжарници. "Долината на изгубените тайни" излезе под логото на издателство "Дъбови листа" и предлага на читателите топла и трогваща история за братската любов, неочакваното приятелство и дълбоките тайни, които може да крие уелската провинция.

Джими и Рони Травърс са евакуирани от Лондон заради вероятността от бомбардировки. Изпратени са в малкото китно градче Ланбрин, в Уелс, където хората приемат евакуирани деца. Двамата братя се оказват нови членове в дома на Гуен и Алин Томас. Докато малкия Рони започва да свиква бързо и обиква новите си родители, Джими упорито отказва за свикне с новото място и е вечно сам. Дори старият му приятел Дъф очевидно си е намерил ново семейство и нови приятели. Джими се изправя и пред обвиненията, че е откраднал кутията с дарени пари, което допълнително го кара да не харесва Уелс. До момента, в който не попада на човешки череп в хралупата на дърво.
Джими няма на кого да се довери. Брат му Рони е прекалено малък, а единственият човек от миньорското градче, на който може да има доверие е Флорънс Кембъл - момиче, което в Лондон е било мразено и подигравано от всички. А Флорънс се оказва много по-умна и специална, отколкото Джими може да предполага. А приятелството, което се заражда между тях успява да им помогне да разберат чий е човешкият череп, както и да разкрият тайните на малкото китно миньорско градче.
Историята за Джими, Рони и Флорънс е много стопляща и трогателна. Темите, които авторката засяга с историята са много важни за децата - важността на отношенията между родителите, как човек не трябва да преценява някого само заради външния му вид, отражението, което войната оставя върху децата. Но най-вече за важността на приятелството във време на опасност.
Книгата е страхотна за всеки, който иска да се докосне до една малко по-различна история за Втората световна война. Предадена през погледна на няколко деца, които са отведени далеч от дома и трябва да създадат нов дом на непознато място, но въпреки това откриват своето неочаквано приключение, дори във военно време.

Коментари