"Червения дракон" - възродената история на Ханибал Лектър


Жанр:
 Трилър

Издателство: Сиела

Оригинално заглавие: Red Dragon

Преводач: Веселин Лаптев

Година: 2021

Корица: Живко Петров, мека

Страници: 408


Винаги съм изпитвала огромен интерес към интелигентните престъпници. Има нещо очарователно и любопитно в това да наблюдаваш как се развиват и на каква основа са извършили престъпленията си. Поне в книгите. Когато на български излезе новото издание на "Червения дракон" на Томас Харис реших, че е време най-после да се запозная с най-известния убиец в литературата - доктор Ханибал Лектър. 

Историята, която проследява Харис е интересна. Две семейства, които на пръв поглед няма нито една допирна точка са убити по особено жесток начин от един и същ човек. Когато полицията и ФБР достигат до задънена улица Джак Крофорд, един от служителите на ФБР, решава че трябва да потърси помощта на своя бивш служител и приятел Уил Греъм. В очите на Джак Уил е специален, защото има невероятна способност да разгадава убийствата и да разкрива начина на мислене на психопатите. 

Уил Греъм се възстановява години от сблъсъка си с небеизвестния доктор Ханибал "Канибала" Лектър. Уил води тих и спокоен живот със съпругата си и малкия ѝ син. До момента, в който Крофорд не се появява на вратата им и не се превръща Уил в основната движеща сила на разследването срещу Зъбльото, както го нарича полицията. 

Уил трябва освен да се сблъска с кървавите убийства и да "влезе в обувките" на Зъбльото и да се справи с нелеката задача да се отърве от журналистите. Фреди Лаундс преследва Уил още от случая с Ханибал Лектър и когато Уил се принуждава да се обърне за помощ към Лектър, Лаундс е този,който оплита историята още повече. 

А доктор Лектър води своя собствена игра от килията си, чиято единствена цел е да усложни както личния, така и професионалния живот на Уил Греъм. А Ханибал Лектър отлично знае, че Уил го е хванал поради една единствена причина и е твърдо решен да му причини страдание. 

Хареса ми, че автора предава историята и през погледа на убиеца. Причините му защо е извършил всичко, историята на неговото минало, както и настоящето са основополагащи за промяната му и превръщането в масов убиец. Финалът определено беше донякъде неочакван и наистина добре предаден. 

С нетърпение ще изчакам появата на следващата книга, за да се запозная по-подробно с образа на доктор Лектър и сбъркания му ум. :)

Коментари